Güncel

Atık

5

Kulanım ömrü dolmuş her türlü madde, yaşam döngümüzde yerini atık olarak alır. Bir günde kişi başına  1,20-1,50 kg kadar atık oluşurken milyonlarca insanın bir günde  ne kadar atık çıkardığını düşününce tonlarca atığın olduğu çöp dağları gözümün önünde beliriyor. Bu bir sorun olabilir mi?

Günlük faaliyetlerimiz sonucunda çeşitli atıklar oluşmakta, oluşan bu atıklar doğru ayrılıp doğru yerlere gönderildiğinde, büyük bir oranda değerlendirilebilmektedir. Bazı ülkelerde bu oranın % 100’e yakın olduğunun görülmesi, mevcut teknolojilerle ve bizlerin çabalarıyla kendi ülkemizde de bu orana ulaşılabileceğini göstermektedir ki bu sevindiricidir. 

Atık konusu bu sektörde çalışan kişiler dışında maalesef atıldır. Emek harcama konusunda cimrilik yapılan bir alandır.  Ancak ciddi bir oranda, hammadde, lojistik  ağ ve insan gücünü içeren bir sektördür. Atıklar değerlendirilebildiğinde  kaynak, değerlendirilemediğinde ise sorun olarak karşımıza çıkabilir hatta sadece bizim değil yıllar sonraki nesillerin de karşına çıkabileceği bugün dahi bilinmektedir. 

Atıklar konusunda yıllardır çalışmalar yapılmakla birlikte, 2018 yılında cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan sıfır atık çalışması sürece ivme kazandırmıştır. Bu çalışmanın  ismi dahi zihinlerimize atığın sıfırlanabileceği düşüncesini  yerleştirmiştir. 

Sıfır atık, bir hedef olarak başlatıldı. Hedef olunca çaba da beraberinde gelecektir. Bu noktada şunu da düşünmek gerekir:

Atığı sıfırlamaya çalışmak tercihimiz mi, zorunluluğumuz mu?

Cevabı bir sonraki yazımızda birlikte arayacağız.

Zeynep Tanyeri
1979 senesinde Bingöl'de doğdu. Uzun yıllardır İstanbul'da yaşamakta evli ve iki çocuk annesidir. Üniversite eğitimini Çevre Mühendisliği bölümünde, Aksaray Üniversitesinde tamamladıktan sonra, Bahçeşehir Üniversitesinde Mühendislik Yönetimi üzerine Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Bazı özel eğitim kurumlarında, çevresel açıdan yaşam döngüsü değerlendirme ve post prodüksiyon eğitim sertifikaları aldı. Yaklaşık 15 senedir bir kamu kuruluşunda çevre yönetimi üzerine çalışmalar yürütmekte ve sıfır atık uygulama çalışmaları yapmaktadır. Ödüllü, bayat ekmeklerin değerlendirilmesi, kurumsal süreçlerin yaşam döngüsü değerlendirilmesi projelerinde çalıştı.

    Aşk İle Bir Dahi

    Önceki içerik

    Leğenim Damdan Düşmesin!

    Sonraki içerik

    5 Yorum

    1. atıkların geri dönüşümü konusunda maalesef gerekli özveriyi sergilemiyoruz. Bu konun sürekli göz önünde bulundurulması gerekir bencede. Sıfırlamaya çalışmak tercih mi zorunluluk mu? Tercihimiz olamadığı için zorunluluk olmaya başladığını düşünüyorum. Bir sonraki yazıyı iple çekiyorum 🙂

    2. Bendenizin yarasına değinmişsiniz ne iyi olmuş yarayı bilirsek tedavisi kolay olur inşallah.
      Resminiz de çok güzel olmuş hayran kaldım.
      Devamını bekliyoruz inşallah.🌹

    3. çok aydınlatıcı bir yazı olmuş, farkındalığın bilincin oluşması için gerçekten bilgiye ihtiyacımız var. Her birimiz tek başımıza dahi olsa bir şeyler yaptıkça topyekün iyileşme ancak o zaman olacak… emeklerinize kaleminize sağlık❣️🌷

    4. Bizim nesiller ve vahşi kapitalizmin maalesef dünyayı getirdiği nokta bu. Geleceği kurtarmak için bireysel olarak yapacağımız en önemli şey ise çocuklarımızı, çevremizi bilinçlendirmek bence. Eline sağlık…

    5. Bir noktada -özellikle çağdaş dünyada- atıkları kendimiz üretiyoruz. Paketli gıdalar, yarım yamalak tüketilen meyve-sebzeler vb ki bunlar daha gözümüzle gördüğümüz.

    Yorum Yaz

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir