Standart çamaşır deterjanları, yumuşatıcılar ve yüzey temizleyicilerinin insan bedeni üzerindeki tahribatından, önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Bugün ise çevre dostu bir deterjanın muhtemel içeriğine ve etiketlerine ilişkin bir yazı okuyacaksınız.
Hazır alınan her üründe olduğu gibi temizlik maddelerinde de etiket okuma alışkanlığını kazanmamız sağlığımızı ve ekosistemi koruma yolunda büyük bir adımdır. Bu davranışın bize bilinçli bir tüketici olma vasfını kazandırdığını zaman içerisinde tecrübe ediyor olacağız.
Çevre dostu bir çamaşır deterjanının etiketinde yer alması gereken muhtemel bilgiler şunlar olabilir;
- Biyolojik olarak parçalanabilen çamaşır deterjanı formülü (fosfat içermez)
- Doğal kokular veya kokusuz
- Klor ağartıcı yok
- NPE yok
- Optik parlatıcı yok
- Yapay renkler yok
- Septik kasa
- Hayvan testi yok
- Konsantre formül (3x ila 4x konsantre en yaygın olanıdır ancak standart yoktur.)
- Geri dönüştürülebilir ambalaj
Kokular hakkında bir not: Koku, karmaşık ve gelişen bir konudur ve daha güvenli sentetik (ftalat içermeyen) kokular artık mevcuttur. Doğal, uçucu yağlardan elde edilen kokular kullanılabilir.
Geleneksel bulaşık sabunları, yüzey aktif maddelere dayanmaktadır. Yüzey aktif maddeler genellikle petrol bazlıdır. Bazıları biyolojik olarak parçalanamaz ve biyolojik olarak parçalanabilenlerin bile parçalanma süreci uzun sürebilir. Bu süreçte de hayvanlar ve tüm ekosistemler için hâlâ zehirli olabilirler.
Çevre dostu bulaşık deterjanı, bitki bazlı yüzey aktif madde içerikli olabilir. Ancak bitki bazlı yüzey aktif maddelerle alakalı yukarıdaki açıklamayı dikkate almamız gerekir. Şimdi çevre dostu bulaşık deterjanı olarak sunulan ürünlerin etiketinde hangi bilgiler olmalı birlikte inceleyelim.
Çevre Dostu Bir Bulaşık Deterjanının İçeriği Şu Şekilde Olabilir;
- Flatat (sentetik koku) içermez
- 1,4 Dioksan içermez
- Boya içermez
- Petrokimya yok
- Glikol içermez
- Fosfat içermez (inorganik fosfatlar kişinin sağlığına zarar verir)
- Kostik içermez.
- Dietanolamin (Bunlar emülgatör veya köpürtücü olarak işlev görür ve güvenlikleri sorgulanabilir.)
- Trietanolamin (iki toksik maddenin, etilen oksitin sulu amonyakın tepkisel bir yan ürünü)
Bizler “daha iyi” temizlediğini varsaydığımız kimyasal deterjan ve türevi maddeleri kullandığımızda hem kendi sağlığımızdan hem de ekosistem içerisindeki canlıların sağlığından eksiltmiş oluyoruz. Kaynaklarda kimyasal olarak geliştirilmiş antibakteriyel sabunu kullandığımızda, kanalizasyon sistemimize ve su yollarımıza gidiyor. Örneğin, bazı sabunlarda ve deterjanlarda bulunan antibakteriyel ve mantar önleyici bir madde olan triklosan, göllerde, nehirlerde ve deniz suyunda sıklıkla tespit edilmiştir. Oradan, su yaşamında birikir ve gıda zincirlerine sızarak nihayetinde çoklu ekotoksisitem riskleri oluşturduğu* önemle vurgulanmaktadır. Doğal olduğu varsayılan maddeler de elbette ki kısmi bir zararı çevreye bırakmış oluyor. Ancak bütünü düşündüğümüzde zararın minimize edilmesi, dünya üzerindekiler için iyi olarak kendini gösteriyor.
*https://www.epicurious.com/expert-advice/best-eco-friendly-dish-soaps-article#:~:text=INGREDIENTS%20TO%20LOOK%20FOR&text=Common%20and%20useful%20mainstays%20for,%2C%20lemon%20juice%2C%20and%20borax. Erişim 07.02.2022
Yorumlar