Bu yazı Filistinli Meliha Maslamani tarafından yazılmış, Şeyma Neddef tarafından tercüme edilmiştir. Yazımız Arapça olarak kaleme alınmış olup asıl metin aşağıda yer almaktadır.
Siyonist hareketin Filistin’e girmesinden bu yana yaklaşık bir asırdır Filistin mücadelesi birçok ayaklanmaya, halk direnişine ve Siyonist işgale karşı askeri operasyonlara tanık oldu. Ancak son dönemde Gazze’deki direnişçilerin Siyonist işgale karşı operasyonlarına verdiği isim olan “Kudüs’ün Kılıcı” hareketi ve bu harekete işgal altındaki Filistin’in tüm kentlerinde eşlik eden yaygın halk ayaklanması Filistin mücadelesinin tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Çeşitli cephelerde elde ettiği kazanımlar ve zaferlerle de Filistin davası yolunda yeni bir aşama oluşturuyor.
Kudüs’ün Merkeziliği ve Direniş Seçimi
Siyasi düzeyde üç gün içinde kalıcı ateşkes şartları üzerinde anlaşmaya varılana kadar geçici ateşkes içeren bir anlaşmaya varıldı. Anlaşma tüm Filistin’de ateşkesin sağlanması ve Şeyh Cerrah mahallesi sakinlerinin de evlerinden çıkarılmalarının durdurulması gibi maddeleri içeriyordu. Mescid-i Aksa’nın işgal güçleri ve siyonist yerleşimciler tarafından basılmasının yanı sıra Filistinli ailelerin Şeyh Cerrah mahallesindeki evlerinden zorla çıkarılması ve işgal politikalarının devam etmesi Filistin’de son dönemde patlak veren olayların ana sebebiydi.
Filistin tarafında “Kudüs’ün Kılıcı” hareketi halk nezdinde geniş bir yankı uyandırdı; direnişe verilen bu desteğin bir emaresi olarak işgal altındaki Filistin’in şehir ve köylerindeki halk tarafından çeşitli mitingler ve gösteriler gerçekleştirildi.
Mescid-i Aksa’da, Kudüs’te ve Filistin’in genelinde Filistinliler tarafından tekrarlanan sloganlardan biri de “Kılıcı kılıcın üstüne koy, biz Muhammed Deif’in adamlarıyız” oldu. Muhammed Deif, İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın askeri komutanıdır. İsrail’in suikast listesinde aranan isimlerde bir numarada yer alan Muhammed Deif, işgalci İsrail tarafından şu ana kadar 7 başarısız suikast girişimine maruz kaldı.
Niçin Direniş?
Genel tabloya bakıldığında Filistinlilerin, Filistin halkının hiçbir meşru hakkını elde edememesi, aksine barış sürecinin ülke içi ekonomik, sosyal ve siyasi zayıflığı desteklemesi, İsrail’in yerleşimci politikalarının devamı, Kudüs’ü Yahudileştirme amaçları dahil olmak üzere sömürgeciliğin birçok tezahürünün beraberinde İsrail’in, Kudüs’ün Filistin’in başkenti olması haklarını gasp etmesi gibi sebeplerle başarısız olduğu kanıtlanmış olan “barış süreci” seçeneğine karşı direniş seçeneğini tercih ettiği açıkça ortaya çıkıyor.
Yazımızın devamı yayınlanacaktır.
“سيف القدس”: فاتحة جديدة في مسيرة النضال الفلسطيني
مليحة مسلماني
كاتبة فلسطينية
على مدار ما يقارب قرن من الزمان منذ دخول الحركة الصهيونية إلى فلسطين، شهدت مسيرة النضال الفلسطيني العديد من الانتفاضات والهبّات الشعبية والعمليات العسكرية ضد الاحتلال الصهيوني. غير أن معركة “سيف القدس” الأخيرة، وهو الاسم الذي أطلقته المقاومة في غزة على عملياتها ضد الاحتلال الصهيوني، وما رافق هذه المعركة من هَبّة شعبية واسعة في كل مدن فلسطين المحتلة، تعتبر علامة فارقة في تاريخ النضال الفلسطيني؛ فهي تؤسس لمرحلة جديدة في مسار القضية الفلسطينية بما حققته من مكاسب وانتصارات على أصعدة عدة
في حالة النضال ضد احتلال استيطاني كإسرائيل، وفي معارك التحرير، فإن تقييم الانتصارات، والمرحلية منها بالتحديد، وكذلك معايير الحكم والقياس، لا تخضع لمسائل عددية وكمّية، مثل حجم وقوة التسليح لكل من الطرفين، وعدد الشهداء مقابل عدد قتلى العدو. بل، وفي الحالة الفلسطينية بخاصة، يجب النظر عن كثب لتعقيدات الواقع الفلسطيني تحت الاحتلال، وإلى ما قَبل هذه المعركة، لاستقراء ما حققته من تحولات كبيرة على مستويات مختلفة
مركزية القدس، وخيار المقاومة
على الصعيد السياسي، تم التوصل إلى اتفاق يتضمن تهدئة مؤقتة لحين الاتفاق على بنود التهدئة الدائمة خلال ثلاثة أيام، ويتضمن الاتفاق وقف إطلاق النار في كامل فلسطين، ووقف التهجير في حيّ الشيخ جراح. وكانت مسألة استمرار سياسات الاحتلال في تهجير العائلات الفلسطينية من حي الشيخ جراح، إضافة إلى عمليات اقتحام قوات الاحتلال والمستوطنين للمسجد الأقصى، السبب الرئيسي في اندلاع الأحداث الأخيرة في فلسطين.
أما على الصعيد الفلسطيني الداخلي، وجدت معركة “سيف القدس” لها حاضنة شعبية واسعة؛ تأكد هذا التأييد لخيار المقاومة عبر المسيرات والتظاهرات التي خرجت في مختلف مدن وقرى فلسطين المحتلة، وعبر الهتافات التي رددها الفلسطينيون في المسجد الأقصى والقدس وفي عموم فلسطين، ومن بينها “حُطِّ السيف اِقْبال السيف، إحنا رجال محمد ضيف”. ومحمد ضيف هو القائد العسكري لكتائب عز الدين القسام، وهو المطلوب الأول على قائمة الاغتيال لإسرائيل، وقد حاولت اغتياله سبع مرات وفشلت.
إذًا يصبح واضحًا بعد هذه المعركة أن الشعب الفلسطيني يرجّح خيار المقاومة على خيار “عملية السلام” التي ثبتَ فشلها، إذ لم تحقق للشعب الفلسطيني أي من حقوقه المشروعة، بل هي عززت الوهن الداخلي الفلسطيني، السياسي والاقتصادي والاجتماعي، وأتت بمظاهر استعمارية عديدة من بينها جدار الفصل العنصري، واستمرار سياسات الاستيطان، وسياسات تهويد القدس وسلب الفلسطينيين حقّهم فيها كعاصمة
Yorumlar