Metal geri dönüşümü, ülke içi üretim sahasını ciddi oranda hareketlendirmesi sebebiyle, kağıt, plastik ve cam gibi diğer geri dönüşüm sektörlerinden ekonomik anlamda daha hatırı sayılır bir faaliyettir. Bununla birlikte; ayrıştırma, sınıflandırma, kırma, parçalama, öğütme, presleme gibi aşamalardan geçerek defalarca dönüştürülebilme özelliğine de sahip olması, atık metalin toplanmasını ve işlenmesini cazip hale getirir. Atık metaller dönüştürüldüğünde, inşaat sektöründe kullanılabilecek hammaddeler ve elektronik sektöründe ihtiyaç duyulan malzemeler olarak üretime geri kazandırılabilir.
Atık metaller dönüştürülürken, sıfırdan üretilen metallere göre daha az enerji harcanır. Karbondioksit ve diğer zararlı gazlar daha düşük oranda doğaya salınır. Böylelikle çevreye verdiği zarar azaltılır. Hurda metaller, demir içeren ve demir içermeyenler olarak iki gruba ayrılır. Demir içeren hurda metaller, demirin karbonla birleşimidir ve en bilinenleri alaşımlı çelik, dökme demir, karbon çeliği ve ferforjedir. Demir içermeyen hurda metaller arasında alüminyum, bakır, kurşun, çinko ve kalay bulunur. Altın, gümüş, platin, iridyum ve paladyum gibi değerli metaller de demir içermez.
Metal atıklar geri dönüştürüldüğünde, tekrar değer kazandığından, hammadde ihtiyacı azalır ve böylece doğal kaynaklar da korunmuş olur. Ürün tasarımındaki tercihler, diğer geri dönüştürülebilen maddelerdeki gibi metal geri dönüşümünü de olumsuz etkileyebilmektedir. Cep telefonu gibi bazı ürünlerde kullanılan malzemelerin karışımları, bu materyallerin geri dönüşümünü zorlaştırmaktadır.
Geri dönüşümdeki bu zorluk kağıt ambalaj gruplarından; karton, süt kapları, meyve suyu kapları, çay ve kahve bardaklarının geri dönüşümünde de böyledir. Bu tür ürünler birden fazla malzemenin bir araya getirilmesiyle elde edildiğinden geri dönüşümü çok zordur.
1 ton metal atığın geri dönüştürülmesiyle;
Havaya 95 Kg sera gazı salınması engellenir.
642 Kwh, % 92 enerji tasarrufu sağlanır.
Depolama alanlarından kazanç sağlanır.
Hammadde tasarrufu sağlanır.
Daha temiz ve sürdürülebilir bir hayat için, üzerimize düşeni yapmalı, metal çöpleri karışık bir şekilde çöp kutusuna atmamalıyız. Bu şekilde ayrı bir yerde bir araya getirip metal geri dönüşüm kutularına attığımız metaller bizlere zarar olarak değil fayda olarak geri dönecektir. İklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonunu azaltmak için kaynağında yani atığın oluştuğu yerde atıklarımızı ayrıştırmalıyız. Daha temiz bir dünyada yaşamak için daha hassas davranmalı, yaşam biçimimize itina göstererek geri dönüşüm meselesini rutinimize eklemeliyiz.
çok yararlı bilgiler gerçekten…atık metaller ne kadar önemli bir ham madde gerçekten de…keşke bu bilinçle daha çok geri dönüşüme katkı sağlayabilsek…çok teşekkürler…yazılarınızı ve aydınlatıcı bilgilerinizin devamını bekliyoruz…