Güncel

Minik Moda Sözlüğüm

0

Modayı ister takip edin ister etmeyin o bir şekilde kendisini hayatımıza dahil ediyor. Televizyon, internet ya da dergilerde, hatta günlük sohbetlerimizde dahi fark etmeden modaya yer veriyoruz. Anlamını bildiğimizi düşündüğümüz modaya dair birçok kelimeyi cümle içinde kullanıyoruz. Peki, bu kelimelerin anlamını gerçekten biliyor muyuz?

Hayalindeki etek gerçekten kloş mu?
Dergideki gelinliğin üzerindeki kıvrımların adını hiç duydun mu?
Aplike nasıl bir şey ya da oversize dedikleri tam olarak nedir merak ediyorsan haydi o zaman biraz konuşalım.

Yeni modeller hazırlamak için kumaşlardan oluşan her kıvrımın ve yeni oluşturulan her yapının farklı bir adı var. Alışverişe çıkmadan ya da terziye gitmeden önce kafamızda oluşturduğumuz modeli iyice gözden geçirmekte yarar var. Anlattığımız modelle, uygulanan modelin arasında farklar oluşmaması için bazı kelimeleri doğru bildiğimizden emin olalım. Hepsini takip etmek kolay olmasa da en azından bildiklerimizi kontrol edelim derim.

  • Pili: Kumaşların belli ölçülerde üst üste katlanmasıyla oluşturulan kıvrımlardır. Pililer istenilen genişliklerde hazırlanıp makinede dikilir. Kuşkusuz ilk akla gelen okul formalarımızdaki pilili etekler olacaktır. Yünlü kumaştan hazırlandıkları için kullanımı biraz daha zorlaşan kareli pilili etekler, giyildiğinde kişiyi olduğundan en az bir beden daha büyük gösterir. Kombinlerinde pilili etek tercih edecek olanlar için kumaş kalınlığına dikkat etmekte fayda var.
  • Pilise: Piliden daha incedir ve elde değil makinelerle yüksek ısı verilerek hazırlanır. Pilisenin daha kalıcı olabilmesi için polyester oranı yüksek kumaşlar tercih edilir. Piliseli etekler piliye göre kişiyi daha zarif gösterir. Bol salaş kazaklarla kombinleyip günlük tercih edebilirsiniz.
  • Nervür: Nervür kumaşın çok küçük aralıklarla katlanıp, minik yükseklikler oluşturularak dikilmesiyle hazırlanır. Genellikle üst giyimde gömlek ve tuniklerde, hatta yastık ve nevresimlerde süsleme olarak  kullanılan ince detaylardır.
  • Drape: Genellikle gelinlik ve abiyelerde gördüğümüz ancak etek, gömlek ve elbiselerde de kullanılan kumaşın bir kısmının tutturulup kalan kısmında döküm oluşturulmasıdır. Dekorasyonda perdelerde de kullanılır. Antik Yunan kadın ve erkek kıyafetlerinde çokça drapeye yer verildiğini görmüşsünüzdür.
  • Anvelop: Aslında “wrap dress” yani “kapaklı elbise” anlamına gelen ve 1970’lerde Amerika’lı moda tasarımcısı Diane Von Furstenberg’in tasarladığı bir elbisedir. Üst üste binen ve etek uçlarına doğru açılıp bollaşan rahat bir modeldir. Dökümlü kumaşlarla hazırlanan anvelop elbiseler fazla detaylara girilmediği müddetçe kişiyi olduğundan ince gösterdiği gibi zamansızdır da.
  • Kloş: Kumaşın tam ya da yarım daire olarak kesilmesiyle hazırlanan verev görünümlü, dökümlü eteklerdir. Kışlık ya da yazlık her türlü dökümlü kumaştan hazırlanabilir. Çocukken giymeyi en çok sevdiğimiz dönerken en kocaman daireyi oluşturan etekler kloş eteklerdir. Çok geniş kombin yelpazesi vardır ve her yerde rahatlıkla kullanılabilir. Gardıropların en kalıcı parçalarındandır.

Aplike: Aplike; desenli kumaş parçaları, hazır satılan armalar ya da minik kumaş parçalarına işlenmiş figürlerin giysi üzerine yapıştırılması ya da dekoratif dikişlerle kalıcı olarak tutturulmasıdır. Hazır aldığınız kıyafetinizi kişiselleştirmek, değiştirmek yahut minik bir yırtığı kapatmak için hazır satılan aplikleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kendi ördüğünüz minik motifler, renkli keçelerden kestiğiniz parçalar, minik kumaşlara yaptığınız işlemelerden kendi aplikenizi kendiniz tasarlayabilir ve kıyafetinize monte edebilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda da sözlüğe devam edeceğiz ve ismi duyulan fakat aslı bilinmeyen kalıplar hakkında konuşacağız.

İnsan Cennet İçindir

Önceki içerik

Yorumlar

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir