Whatsapp programının yeni güncellemeyle birlikte sunduğu yeni şartlar mesajlaşma programlarının güvenliği konusundaki tartışmaları da beraberinde getirdi. Dolayısıyla biz de bu yazımızda en çok indirilen 3 mesajlaşma programının güvenlik karşılaştırmasını yaptık.
Whatsapp Programı 2016 yılından beri uçtan uca (E2E – end to end) şifreleme yöntemini kullanarak mesajları dolayısıyla video konuşmaları, sesli aramaları, fotoları kısaca paylaştığınız her şeyi şifrelemekte. Whatsapp programı ve Signal programı Open Whisper Systems adlı aynı şifreleme protokol sistemini kullanmakta. Bununla birlikte Whatsapp’ın açık kaynak kodlu sistemi kendi sistemlerine uyarladığından Signal ve Whatsapp’ın tamamen aynı sisteme sahip olup olmadığı tartışılır fakat yine de bu protokol oldukça güvenli. Whatsapp’ın çok tartışılan bir özelliği yedeklenen verileri ve mesajlaşma hakkındaki verileri şifrelememesi. Bu da demek oluyor ki, sizin özel mesajlarınız paylaşılmazken, kiminle, ne zaman mesajlaştığınız veya mesajlaşma süreniz otoritelerle paylaşılabiliyor. Facebook’la paylaşılacak olan veriler de görünüşe göre bu gruba giriyor. Dolayısıyla iki sosyal ağın birleşmesiyle şirket daha zengin bir veri analizi yapma imkanına sahip oluyor. Whatsapp tarafından depolanan bilgileriniz aşağıdaki şekilde:
- Analiz Verileri
- Cihaz Kimliği
- Kullanıcı Kimliği
- Reklam Verisi
- Satınalma Verileri
- Konum
- Telefon Numarası
- Email Adresi
- İletişim Kişileriniz
- Ürün Etkileşiminiz
- Çökme Verileri
- Performans Bilgileri
- Tanı Bilgileri
- Ödeme Bilgileri
Bununla birlikte Whatsapp ile aynı protokolü kullanan Signal oldukça iyi bir güvenlik sunuyor. Whatsapp’ın sağladığı mesajlaşma güvenliği yanında mesajlaşma hakkındaki verilerinizi de şifreliyor. Hatta Signal programı Sealed Sender özelliği sayesinde kendisi bile kiminle mesajlaştığınızı bilmiyor. Ayrıca şifreli veri yedekleme özelliği ve şifreli grup arama özelliği de var. Signal tarafından telefon numaranız dışında hiçbir bilginiz depolanmıyor.
Son olarak ele alacağımız Telegram programı maalesef varsayılan bir özellik olarak uçtan uca şifreleme özelliği sağlamıyor. Bununla birlikte gizli mesajlaşma özelliği kullanarak bu özellik etkinleştirilebiliyor. Diğer taraftan Telegram programı kullanıcılarına şimdiye kadar hiçbir verisini hükümetlerle veya şirketlerle paylaşmadığının garantisini veriyor. Telegram tarafından depolanan bilgiler aşağıdaki şekilde:
- Kullanıcı Kimliği
- İletişim Kişileriniz
- İletişim Bilginiz
Bu bilgiler ışığında hangi programı kullanmak istediğiniz artık sizin tercihinize kalıyor fakat bu da sonuç olarak kişisel bilgilerinizi ürünlerini kullandığınız şirketlerle paylaşmak zorunda kalmanız anlamına geliyor. Peki siz ne dersiniz: Kişisel verileriniz yeniçağda birileri için petrol mü? Gelecek yazıda görüşmek üzere!
Yorumlar