بسم الله الرحمن الرحیم
“…. Bir de demiri indirdik ki onda büyük bir güç ve insanlar için yararlar vardır. Böylece Allah, görmeden iman ederek kendisine ve peygamberlerine yardım edecekleri ortaya çıkaracaktır. Şüphesiz Allah güçlüdür, üstündür.”(Hadid, 57/25)
Kur’an-ı Kerim’de taş ismi geçen ayetleri araştırırken rastladığım bu ayetteki hadid yani demir kelimesinin aynı zamanda okuduğum sûrenin ismi olduğunu öğrenmek benim için çok heyecan verici bir bilgi oldu ve bu zamana kadar demir minerali ile ilgili kaydetmiş olduğum bilgileri, sûrenin meali ve tefsirleri ile karşılaştırma imkanı buldum. Hatırlarsanız daha önce yazmış olduğum yazılarımda her taşın ayrı bir mineral yapısına sahip olduğundan, dolayısıyla taşların insan vücuduna bu yönü ile de fayda sağlayabildiğinden bahsetmiştim.
Yukarıda zikrettiğimiz ayette geçen demir madenini neredeyse hepimiz biliriz. Peki hematit taşını duymuş muydunuz? Genellikle demir yatağı bulunan bölgelerden çıkarılan hematit taşının yapısında da %70 oranında demir bulunmaktadır. Taşın geri kalanını ise oksijen ve eser miktarda diğer mineraller oluşturmaktadır.
Bir diğer dikkat çekici unsur ise, kelime manaları farklı olduğu halde, bahsi geçen ayetin ismi ile taşın ismi arasındaki ilişki.
Hadîd (demir) – Hematit (kan)
Hematit taşının ismini Eski Yunanlıların koyduğu rivayet edilir. İlgili kaynaklarda taşın içerisinde bulunan kan görünümlü, kızılımsı kahve tonlarındaki damarlardan esinlenerek taşa hematit dedikleri belirtilmiş. Yunancada “kan” anlamına gelen hematitin içeriğinin demir olduğu ve demirin kansızlık tedavisinde kullanıldığı biliniyor muydu acaba o tarihlerde?
“O halde Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz?” (Rahmân, 55/16)
“Havada uçabilen, karada gidebilen, denizde yüzebilen hammaddesi demir olan taşıtları düşünmez misiniz?” (Hûd, 11/30)
Kur’an-ı Kerim’de bir sûrenin adı olmakla birlikte farklı ayetlerde de kendisine yer verilen demirin, tefsirlerde hem bir güç sembolü olarak ele alındığını hem de insan için kıymetine işaret edildiğini görüyoruz.
Dünyamızı oluşturan elementler arasında ilk sıralarda, koca koca binaları ayakta tutan kolonlarda yine demir cevheri var. Geçmişten bugüne siyasî güç ve otoriteyi sağlamak amacı ile kullanılan silahlar; oklar, kılıçlar, ateşli silahlar diye isimlendirilse de her birinin hammaddesi yine demir cevheridir. Endüstri alanında ise hem ucuz olması hem sık bulunması hem de işlevselliği açısından önem arz ettiğini zaten biliyoruz.
Peki insan vücudu?
Demir, bebeklik evresinden yetişkinliğe değin her yaşta vücudun gelişimi ve sağlığı açısından büyük önem arz eder. Eksikliğinde kansızlık, kandaki oksijen miktarının azalması, saç dökülmesi, kalp hastalıkları, halsizlik gibi birden fazla hastalık ortaya çıkabilir.
Bugün tıp bilimi vücudumuzun kendi kendine demir minerali üretemediğini söylüyor. Bu nedenle dışarıdan doğal gıdalar veya takviyeler yardımıyla demir almamız; güçlü bir bağışıklık sistemi için eksik olan demir mineralini tamamlamamız gerekiyor.
Bu noktada içinde yüzde yetmiş oranında demir bulunduran hematit taşının bazı özelliklerine bakalım:
* Vücuttaki enerjiyi dengeler.
* Vücuttaki kan akışını düzenlemeye yardımcı olur.
* Vücudun ağrıyan bölgelerine masaj yardımıyla uygulandığında ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.
* Kandaki oksijen miktarını artırmaya yardımcı olarak hücrelerin yüksek düzeyde çalışmasına katkı sağlar.
* Odaklanmaya ve konsantrasyona yardımcı olur.
* Aşırı yeme, sigara içme gibi diğer bağımlılıkların üstesinden gelmemize yardımcı olur.
* Demir emilimini ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu uyarmaya yardımcı olur.
Çin’de en çok üretilen ve başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya ihraç edilen sahte taşların başında hematit gelmektedir. Bu sebeple doğal taş satın alırken, güvenilir ve işinin ehli olan kişilerden satın almayı tercih etmelisiniz.
Hematit taşının gerçekliğini anlamak için birkaç ipucu:
* Taş ile cilasız bir fayans veya sırsız porselen benzeri bir yüzeye bir çizgi çizin.
Taşın yüzeye kırmızı-kahverengi tonlarında iz bıraktığını göreceksiniz. Bu deneyi bir kâğıt üzerinde de deneyebilirsiniz. Aynı işlemi taşın üzerine zımpara kâğıdı ile de deneyebilirsiniz. Yine çıkan tozun aynı renklerde olması gerekmektedir.
*Hematit taşı içeriğinde demiroksit bulunduğundan neredeyse bir demir kadar ağır ve yüzeyi bir demir kadar soğuktur. El ve vücut ile temasta vücut ısısını ileterek ısınır.
Manyetik bir yapıya sahip değildir. Bu nedenle rengi ve görüntüsü yönünden mıknatıs taşı ile karıştırılmamalıdır.
Doğal taşların, cevherlerin ve minerallerin birer araç olduğunu, insan için ne büyük nimet olduğunu ayetler ve diğer kitabî bilgiler üzerinden de tefekkür edebilir, kendi nazarımızda örnekleri çoğaltabiliriz.
“.. De ki: “O, (Kur’an’ı Kerim) inananlar için bir hidayet ve şifâdır..” (Fussilet, 41/4)
Yorumlar