Güncel

Yılbaşı Ağacı

11

Yılbaşı ağacı nedir? Neden yılbaşında ağaç süslenir? Kimler yılbaşında ağaç süsler? Bu yılbaşı ağacının “çam” olmasının özel bir sebebi var mı? Müslümanlar yılbaşı ağacı süsleyebilir mi?

Bu ve benzeri sorulara cevap veren tonla site vardır eminim. Ben gittim hepsini, babası pastor (protestan rahibi) olan Amerikalı bir arkadaşıma sordum. Yetmedi, gittim kendisi pastor olan biri ile daha konuştum. Sonra bir de bizim caminin imamının anlattıklarını dinledim.

Yılbaşı Ağacı Nedir?

Yılbaşı ağacı diye bir şey yok öncelikle, Christmas (kırismıs) ağacı var. Christmas, Hristiyanlar için Hz. İsa’nın doğumu demek oluyor. Farklı mezheplere göre değişmekle birlikte Protestanlarca 25 Aralık’ta kutlanıyor. Bu kutlamalar kapsamında çam ağacı süslemek ise bir “gelenek”.

Neden Yılbaşında Ağaç Süsleniyor?

16. asırda Martin Luther adındaki Hristiyan din adamı, dönemin baskıcı kilisesine karşı baş kaldırmış. Hristiyanlığı kendi anladığı şekilde tekrar yorumlamış. Bu minvalde Martin Luther, Hz. İsa’nın doğumunu diğerlerinden farklı bir şekilde kutlama yöntemi olarak ağaç süslemeye karar vermiş.

Neden Çam Ağacı?

Çünkü evin içinde çam çok güzel bir koku yayıyormuş.

Kimler Yılbaşında Ağaç Süsler?

Yukarıda belirttiğim gibi Protestan Hristiyanların kendilerini diğer mezheplerden ayırmak için kullandığı bir sembol olsa da bugün neredeyse bütün Hristiyanlar için Christmas ağacı süslemek bir gelenek olmuş.

Sandığımız gibi çam ağacının ardında derin bir mana ya da dini bir temel yok. Şekilden ibaret bir gelenek.

Elhamdülillah, İslam’da inandığımız ve yaptığımız her şeyin bir anlamı olduğu için anlam yokluğu bize batıyor. Anlam bulacağız diye zorlayınca da aşağıdaki gibi komik hikayeler türeyebiliyor;

Ben çocukken Hristiyanların çam ağacı süslemesine dair bir hikaye anlatırlardı. Allah, Hz. İsa’yı dünyaya geri gönderdiğinde Şam’a indirecekmiş ama Hristiyanlar bunu “çam”a inecek diye anlamışlar da o yüzden her Christmas’da çam süslerlermiş. Buna göre her Hristiyan, Hz. İsa’nın kendi evine gelmesini istediği için evinde çam ağacı süslüyor yani.

Bütün Hristiyanlar da Türkçe konuşuyordu zaten…

Müslümanlar Yılbaşı Ağacı Süsleyebilir mi?

Geldik zurnanın “zort!” dediği yere. Hâlâ bu soruyu soruyor muyuz cidden?! Martin Luther denen adam gitmiş “alt tarafı bir ağaç” dememiş, “diğerlerinden bir farkım olsun” demiş de Christmas ağacı ortaya çıkmış.

Yani alt tarafı bir ağaç değil. Bu ağaç onların sembolü. Onlar kim? Allah’ın peygamberi Hz. İsa’ya, “tanrının oğlu” demek suretiyle tanrılık atfeden insanlar.

Müslüman olduğunu iddia eden kişinin tutumu ne olmalı diye sorduğumuzda en güzel örnek olan Efendimiz (s.a.s.), tek bir sözü ile yolumuzu aydınlatıyor;

“Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.”
(Ebû Dâvud, Libâs, 4/4031)

Hangi amaçla yaptığımızın bir önemi yok.

Peygamberimiz (s.a.s.) “Yapmayacaksın!” demiş, bitti.

B. Göksoy
Amerika'dan bildiriyor.

    Kokina Çiçeği

    Önceki içerik

    Mevlevî Kıyafetleri

    Sonraki içerik

    11 Yorum

    1. ‘Kişi sevdiği ile beraberdir’ buyurmuşlar. Biz Efendimiz aleyhisselatü vesselamu, emirlerini ve O’nu sevenleri seviyoruz elhamdulillah.
      Ya Rab bizi bu ikrar ile haşret 🌹
      Bu gerçekçi yazınız için teşekkür ederiz☺️

      1. Âmin 🤲☝️

      2. Amin güzel kardeşim, ne güzel dua etmişsiniz ❤️

      3. Amin 🤲⚘

    2. eskiden yılbaşı kutlanırken çekilişler yapılırken müslüman yılbaşı kutlamaz noel kutlamaları bunlar demelere ağaç mı süslüyoruz canım hepsi yılbaşı için yeni yıl için sadece bir kutlama denirdi şimdi her evde ağaçlar oldu. şimdilerde burada da (ingiltere de ) gördüm ki çekilişler ağaç süslemeler noel sofralarında olması gerekenler çocuklar için şekerlemeler hepsi bir ritüel ve bu işi sevimli kılma sevdirme şekilleri bizden de sevip benimseyenler var burada gördüklerini!! uygulayanlar var ama çok acayip kaçıyor örtüşmüyor onlar dahi soruyor peki siz ne amaçla yapıyorsunuz diye…

      1. En trajik olanı da son yazdığınız gerçekten. Bir başkasının kutsalını eğlence için, hoş gözüktüğü için yapmak ne kadar ahlakî acaba? Sonra da hoşgörüden bahsederler…

    3. Bir de ağacın altına hediye koyma geleneği nereden gelmiş acaba? Noel babanın hediye getirdiği eve gizlice girdiği çocuklara hediye bıraktığı efsane de mevcut değil mi? Noel baba onların kutsal bir Din adamı mı diye düşünmüşümdür hep.

      1. Noel baba dediğimiz figür aslında 350 yılları civarında Antalya Demre’de psikoposluk yapan Aziz Nikolas’a dayanıyormuş. Denizcilerin, tüccarların, gezginlerin ve çocukların koruyucu azizi olduğuna inanılıyormuş. Zamanla “noel baba” karakteri bugünkü halini almış; yok bacadan girmeler, çocuklara hediye getirmeler vs.

    4. “Kalp boşluk kabul etmez.” diye boşuna denmemiş. Biz kendi bayramlarımızı es geçer, tatilden ibaret görür, çocuklarımıza şenlik havasında yaşatmazsak, gün gelir elin dini bayramları, ritüelleri hayatımızın merkezine yerleşir 🙁 Üzerimize düşen z kuşağına sünnet ışığında iyi örnek olmak, onları bilgilendirmek, evimizde bayram havasını yaşatıp onlara dinimizin güzelliklerini muhabbetle vermek. Rabbim cc nasip etsin inşallah 🤲🏻

      1. Çok güzel söylediniz. Allah’ın bize verdiği bayramları en güzel şekilde yaşasak zaten ötekinin batılına dönüp bakmayız herhalde. Ama bunun da ötesinde batılın neden batıl olduğunu tam olarak öğrenip anlayıp, çoluk çocuk sorduğunda tatmin edici cevaplar vermek de çok önemli.

    5. Sağır duymaz uydururmuş bu Çama inme olayını da hiç duymamıştım 🙂
      Protestan müslüman mı! diyeceğiz biz bu aramızda ki ağaç süsleyenlere 🙂
      Hakikaten ilginç işler. Nedir kendi aslından nefret edip kendine uzak olana sevdalanmak hevesi bu yaşa geldim çözemedim gitti.

    Yorum Yaz

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir