Dikiş dikme özgürlüğüne kendini kaptırmak tam anlamıyla şahane bir karardır. Bu zamanla ve ürettikçe daha iyi anlaşılır. Dergilere daha farklı bakar, vitrinlerdeki ürünleri çok daha başka görürsünüz. Bir ürünün fiyatını değerlendirirken kumaş maliyeti yapıp karar değiştirebilirsiniz. Pek tabii bu süreçte dikiş dikmek alışkanlık haline gelecektir.
Dikiş malzemelerini hazırlayıp, makineyle tanıştıysanız öte yandan da el dikişini öğrenmeye çalışın. Geçmişte ilk dikiş iğnesinin kuş kemiği veya fildişinden yapıldığını duymuş muydunuz? Deri parçalarının birbirine birleştirilerek elbise dikilmesi tam 60 bin yıl öncesine dayanıyor.
Günümüzde ise çok çeşitli boy ve kalınlıkta üretilen çelik iğnelerle elde dikiş dikmek oldukça rahat. İğne tercihini kullanacağınız kumaşa göre belirleyebilirsiniz. Şimdi bize elde dikiş dikmek çok hayali gelse de asla imkansız değildir. Makine ile bile dikseniz bir çok işi elde yapmak durumunda kalacağınızdan el dikişini bilmek bir o kadar faydalıdır.
Dikiş dikerken dikkat edeceğimiz en önemli husus kumaş ve ipliğin aynı renk olmasıdır. Bazı modellerde etek ucunu elde gizli dikişle dikmeniz gerekebilir. Yahut ufak tefek tamirler için el dikişi her daim önemlidir.
Şimdi birlikte bir model hazırlayalım. Verdiğim ölçülerden yaklaşık olarak dizinize kadar uzanan bir kimono dikiyoruz. Daha kısa bir ceket yahut uzun bir pardesü olması için kumaş miktarını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Bunun için 2 metre pamuklu bir kumaşa ihtiyacımız olacak. Tercihen viskon, keten, müslin gibi kumaşlar ilk deneme için idealdir.
İşe ilk olarak kumaşımızdan 10’ar cm’lik iki uzun şerit keserek başlayalım. Bu parçaları bir kenara ayırıyoruz. Ardından kumaşı tamamen açıp önce boyuna ikiye katlayalım. Ardından ikiye katladığımız kumaşı eski kat yerinden tekrar ikiye katlayalım. Kumaşımız toplam 4 kat olacak. Severek kullandığımız bir tişörtünüzü kalıp olarak kullanabilirsiniz. Vücuda oturmayacağını göz önünde bulundurup tişörtü referans alarak kendi kalıbınızı çizebilirsiniz. Yakayı çizmeyi unutmayalım. Ardından dikkatlice kesiyoruz.
Kumaşı açtığımızda ön ve arka bedenin birleşik olduğunu göreceksiniz. Telaş yok, bu kadar pratik olacağını hiç düşünmediniz belkide. Yeni işlemimiz ise modelin önünü açmak olacak. Bunun için kumaşı ikiye katlayıp etek ucundan yukarıya bir kesik atmak yeterlidir. Yakaya yaklaştığınızda biraz daha içeri girip kesimi omuzda bitirin.
Her şey hazır; makineye oturup bilekten başlayıp etek ucuna uzanan açıklığı her iki tarafta da dikiyoruz. Hemen ayna karşısına geçip prova edelim. Bu arada kol ölçümüzü işaretleyip makinede kıvıralım. Ardından ilk kestiğimiz şeritleri enine ikiye katlayıp ütülüyoruz. Etek ucundan başlayarak kimonoya tek bir dikişle birleştiriyoruz. Etek ucunu da istediğimiz ölçüde kıvırıp makine de dikelim. Şahane bir ütülemeden sonra kimononuzu artık giyebilirsiniz. Dilerseniz artan parçalardan kemer yapabilir, yahut giy-çık hırka formunda da kullanabilirsiniz. Bu teknikle toplamda 1 saatte hazırlayabileceğiniz rengarenk kimonolarınız olacak. Gardırobunuzdaki tüm pantolonlarla kombinleyebilir; aynı teknikle daha kalın kumaşlardan kısa ceketler, yünlü kumaşlardan mantolar, şifon ve dantelden yüzlerce farklı model oluşturabilirsiniz.
Kendinize ayıracağınız sadece bir saatlik zamanla gün geçtikçe neler dikebileceğinizi bir hayal edin. Kendi modanızı günün trendlerinden ilham alıp kendiniz hazırlayın.
Moda sizsiniz asla unutmayın…
Yorumlar