Güvenli, toksinlerden uzak, çevre dostu bir yaşam tarzına geçmeye çalışırken evimizde ilk değiştirdiğimiz alışkanlık, yediklerimiz oluyor. Oysa kozmetik ürünlerinden plastik eşyalara, kişisel bakım ürünlerinden giysilere kadar birçok ürün toksik madde içermektedir. Ayrıca her yüzey için ayrı ayrı satın aldığımız temizlik ürünleri de cabası. Son derece spesifik bir ürüne ihtiyacımız olduğuna inanmaya başladıysak şunu düşünelim: Gerçekten yerler için ayrı, camlar için ayrı, metaller için ayrı, plastikler için ayrı temizlik ürününe gerçekten ihtiyacımız var mı? Çok çeşitli olmasının nedeni, daha fazla satın almamızı sağlamak olmasın?
Deterjanlar gibi bizi koruduğunu iddia eden temizlik ürünleri, etrafımızdaki toksinlerin çoğunun kaynağıdır. Bu ürünler belki şüphe dahi etmediğimiz, sık kullandığımız ürünler olduğundan zararlı olabileceklerini düşünmek zordur. Görünür bir zararıyla karşılaşmadığımızdan deterjanların zehirli olabileceğine pek inanmayız. Petrol esaslı klasik deterjanlarda kullanılan fosfat, borat veya perborat gibi kimyasallar, sağlığa zararlı olmasının yanı sıra doğada çözünemediğinden çevreye de zararlı kimyasallardır. Kullanıldıkları ortamda toksik etki yaparlar.
Çocuklarımız için satın aldığımız organik giysileri, sağlıklı mutfak gereçlerini, süt şişelerini petrol esaslı deterjan ile yıkarsak giysilerin ya da diğer şeylerin organik olmasının bir önemi kalmaz. Tarım ilacı kullanılmadan üretilen meyveyi, sebzeyi petrol bazlı bulaşık deterjanıyla yıkanmış tencerede pişirmek; yemeği o deterjanla yıkanmış tabakta yemek, cam damacanada taşınmış kaliteli suyu yine o deterjanla yıkanmış bardakla içmek bu yiyecek ve içeceklerin organik olmasındaki faydanın bize ulaşmasını engeller.
İnsan sağlığına direkt etkisinin dışında, deterjanların doğal ortamımıza da birçok olumsuz etkisi var. Toksinlerin büyük miktarı, su kaynaklarına ve su yaşamına, geri dönüştürülmüş sudan çıkarılamayan kimyasallar yoluyla ulaşır. Her gün çalıştırdığımız bulaşık makinesi ve her hafta, bazen gün aşırı çalıştırdığımız çamaşır makinelerinden boşalan tüm atık suları düşünün. Eğer petrol bazlı deterjan kullanmışsak, bu atık sular arıtılsa da içindeki kimyasal maddelerden tamamen kurtulamıyor. Yani deşarj edildiği ortamda ekosistemi bozuyor.
Ne yapabiliriz?
- Kişisel bakım ürünlerinde ve deterjanlarda çevre dostu ve bitki esaslı ürünler satın alabiliriz.
- Doğal sabunları ya da kendi ürettiğimiz temizlik ürünlerini kullanabiliriz. Bu konuda karbonat ve sirke imdadımıza yetişecektir.
- Kimyasal bazlı kokular yerine aromatik yağları tercih edebiliriz.
Listeyi sizin de yardımınızla uzatabiliriz. Sürdürebilir bir temiz hayat için önerilerinizi yorumlara bekliyoruz.
Yorumlar