Kültürel

Şifa

0

Şifa nedir, nerede, ne ile şifalanırız?

-İlaç, hastane, eczane…

Evet benim de aklıma ilk bunlar gelmişti. Ta ki Şifa kitabıyla tanışıncaya kadar…

Her şey yolunda gittiği zaman iyi hisseder insan. Yazar, “Peki, ya işler yolunda gitmediğinde iyi hissetmek için gerekli olan şifa nerelerde olabilir?” diye soruyor hikâyenin girişinde.

Biliyoruz ki, hasta birinin moral ve duygu durumu aldığı tedavinin bir parçasıdır ve iyileşme için oldukça önemlidir.

Bazen duygularımızın da şifalanmaya ihtiyacı olur. Yaşamın içinde bulunan ve başvurduğumuzda kendimizi iyi hissettiğimiz her şey şifa gibi değil midir?

Bizi biz yapan sorguladığımız, üzüldüğümüz, sevindiğimiz zamanların öğretisi oluyor. Bize iyi gelen şeylerin içimizde bizi şifalandırdığını ve duygularımızı iyileştirdiğini görüyoruz.

Peki, çocukların bu süreci nasıl öğrenmesini isteriz? İşte Şifa tam olarak bu soruya cevap oluyor.

“Başını okşayan bir el alır bütün sıkıntını. Şefkat şifadır.”

Devamında ise yazar, “ara sıra birkaç damla gözyaşı rahatlatır seni. Ağlamak şifadır. Bazı anlarda ufacık bir tebessüm ısıtır içini. Gülümsemek şifadır,” diyor. “Demek ki” diyoruz, bazı zıt davranışlar da yeri gelince insana kendisini iyi hissettirebiliyor.

“Bir zaman beklemek gerekir iyileşmek için, sabretmek oluruna bırakmak. Zaman şifadır.”

Çocukları düşünmeye davet eden, hayatımızın içinden cümleler.

Yaşamı güzelleştiren, şifalandıran bazı kendine has özel durumlar vardır. Bazen bir davranış, bazen bir bakış, bazen bir söz, bazen bir bitkinin varlığı bazen de sadece bir fikir ya da içtenlikle geçirilen hoş vakit. Nedeni olmayan ama iyileştireceği duyguyu hemen bulabilen bir an. İşte bu anların bütünü şifadır.

Kitabın fiziksel özellikleri de oldukça dikkat çekici. Gerek sade anlatımı gerekse çizimleriyle sizi ilk sayfadan itibaren içine alıyor.

Yazar kitabın ana temasını öykülendirme yerine yalın cümleler kullanarak işlemiş, yaşananları başlıklar halinde sırayla anlatmayı tercih etmiş.

Kitabın bir başka özelliği ise yayınevinin basımını yaptığı diğer çocuk kitaplarında da tercih ettiği gibi Türkçe ve İngilizce olarak yazılmış olması.

Şifayı küçük yaş gruplarının çok sevecekleri kesin. Büyük yaş grupları ise birçok tema ile birlikte şifaya dair sohbetler yapıp kendi deneyimlerini anlatarak sevgi, paylaşmak, dostluk gibi konulara değinip şifalı hareketlerin listelerini oluşturabilirler.

Bazen bir can sıkıntısı gelir, gitmez. Bir karın ağrısı tutar, geçmez. Gözyaşı akar akar durmaz. Böyle zamanlarda etraf sanki biraz karanlık görünür. Karanlığı aydınlatacak doğal bir ışıktır şifa.

Yazarın da dediği gibi: Küçükten büyüğe tüm kalplere şifa olması temennisiyle…

 

Sümeyye Ağgöz

Misafir
Hatırlı Hayat Bilgisi... Instagram : https://www.instagram.com/sumbulsokaktasiniz/

Korku ve Ümit Dengesi

Önceki içerik

Medine Tren İstasyonu ve Amberiye Mescidi

Sonraki içerik

Yorumlar

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir