Güncel

WhatsApp Kullanım Sözleşmesi

0

WhatsApp’ın en son sözleşmesi büyük bir infiale sebep olmuştu. Hatta bu sözleşmeyi kabul etmeyenlerin 15 Mayıs 2021 tarihinden itibaren WhatsApp hesaplarının silineceği bile iddia edilmişti. WhatsApp sözleşmesini kabul etmeyenlerin sınırlı kullanıma sahip olacaklarını ve sınırlı kullanımda kullanılan hesapların da belirli bir süre sonunda kapanacağı söyleniyordu. Bu sebeple birçok kullanıcı hesaplarını askıya alarak Telegram ve Bip gibi uygulamalara geçiş yapmıştı.

Kişilerinizle aranızdaki özel bilgilere WhatsApp ulaşabiliyor gibi bir söylem yayılmış olsa da WhatsApp bunun üzerine açıklamalar yaparak mesajları okuyamadıklarını, konumunuzu veya gruplarınızı göremediklerini, kiminle konuşup mesajlaştığınızın bilgisinin kayıt altına almadıklarını çeşitli mecralarda yayınladı.

Peki WhatsApp hangi bilgileri paylaşıyor? Eğer kullanım sözleşmesini kabul ederseniz WhatsApp’ın websitesinde* hakkınızdaki bilgileri gizlilik ilkesinin “Topladığımız Bilgiler” bölümünde açıklanan şekilde paylaşacağına dair bir bilgi yer alıyor. “Örneğin Facebook, WhatsApp’a analiz hizmetleri sunmak için WhatsApp’a kaydolurken doğruladığınız telefon numarasını, bazı cihaz bilgileriniz (aynı cihaz veya hesapla ilişkili cihaz tanımlayıcılarınızı, işletim sisteminizin sürümünü, uygulamanızın sürümünü, platform bilgilerinizi, mobil ülke kodu ve şebeke kodunuzu, güncelleme kabulü ve denetim tercihlerini izleme olanağı sunmak için uyarıları) ve kullanımınızla ilgili bazı bilgileri (WhatsApp’ı en son kullandığınız zaman ve hesabınızı ilk kez kaydettiğiniz tarih, kullandığınız özellik türleri ve özellikleri kullanma sıklığınız.)”

WhatsApp bununla birlikte, Facebook Şirketleri genelinde güvenliği, emniyeti ve bütünlüğü arttırmak amacıyla ya da güvenlik tehdidi açısından bir durum oluşursa bağlı olduğu Facebook Şirketleri ile bilgi paylaşabilir. Örneğin WhatsApp, Facebook’ta spam içerikli mesaj gönderen bir kullanıcıya karşı işlem yapmasını sağlamak için de gereken bilgileri paylaşabilir. Bu tür eşleştirmeler Gizlilik İlkesinin “Verileri İşlemek İçin Yasal Dayanağımız” bölümüne uygun olarak kişinin kaydolurken doğruladığı hesap ve numaraları kullanarak gerçekleştirilir.

Her ne kadar belirtildiği şekilde mesajlar veya aramalar paylaşılmıyor olsa da yasal dayanaklar ile bağdaştırılarak veya diğer yöntemlerle bu verilerin ne dereceye kadar paylaşılacağı ve nasıl bir kazanç elde edileceği konusu bir çoğunuz için muamma. Sonuç olarak WhatsApp geri adım attı ve kullanım sözleşmesini kabul eden veya etmeyen bütün kullanıcılar için yeni sözleşmenin geçerliliğini kaldırdı. Bunda toplumsal olarak verilen tepki de olumlu bir rol oynadı. WhatsApp sözleşmesinin gelecek kararlarda bir örnek teşkil ettiği, bize dayatılan kararlarda bizim de bir söz hakkına sahip olabileceğimiz düşüncesi kanıtlanmış oldu.

*https://faq.whatsapp.com/general/security-and-privacy/how-we-work-with-the-facebook-companies?eea=1

Beyza Yaman
Beyza Yaman bilgisayar bilimleri mezunu olup yine ayni bolumde arastirmaci olarak gorev yapmaktadir. Sumbul Sokak'ta teknoloji alaninda yazilar yazmaktadir.

    Direklerarası

    Önceki içerik

    Birlikte Yaşama Anlaşması: Medine Vesîkası

    Sonraki içerik

    Yorumlar

    Yorum Yaz

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir