Güncel

Atık Su Nedir, Neden Arıtılır?

0

Birçok alanda, çeşitli amaçlarda kullanılan sular atık haline geldikten sonra çevreye verilmeden önce arıtılırlar. İçindeki kirleticiler sebebiyle, evlerden kaynaklanan atık suların ve endüstrilerden kaynaklanan atık suların özellikleri birbirinden çok farklı olup arıtımında kullanılacak yöntemler de farklıdır. Evsel atık sular genellikle organik kökenli kirleticiler içerirken endüstrilerden kaynaklanan atık sular yoğun kimyasal kirleticiler içermektedir. Suların arıtım yöntemleri bu kirleticilerin farklılıklarına göre seçilmektedir.

Evlerden kaynaklanan atık sular, boru hatları ile iletildikleri atık su arıtım tesislerinde biyolojik arıtım yöntemlerine tabi tutulurlar. Evsel atık suların kirlilik yükünün ağırlıkla organik kökenli olduğunu söylemiştik. Bu tip atık suların içerisinde askıda veya çözünmüş olarak bulunan organik maddelerin bakteriler tarafından parçalanması ve çökelebilen biyolojik floklarla sıvının içerisinde kalan atmosfere kaçan sabit inorganik bileşiklere dönüşmesi yöntemi kullanılır.

Endüstrilerden kaynaklanan atık sular, atık su boru hatlarına verilmeden önce, içerdiği kimyasal kirleticilerin atık sudan arıtılması gerekmektedir. Yüksek kirlilik ihtiva eden endüstriyel atık suların arıtılması kimyasal arıtma sistemleri ile gerçekleştirilir. Kimyasal arıtmanın, atık suyun niteliğine uygun olarak yapılması gerekmektedir. Bu şekilde ön arıtımı yapılan sular, atık su boru hatlarına verilerek arıtma tesislerine iletilmektedir.

Yukarıda saydığımız yöntemler prosedüre uygun, yapılması gereken uygulamalardır. Ancak bu yöntemlerin dışında endüstriyel atık suların kimyasal ön arıtmaya tabi tutulmadan atık su kanallarına verilmesi durumunda, evlerden kaynaklanan atık sular ile karışacağı; arıtma tesislerinde, evsel atık suyun kirlilik özelliklerini de bozacağı; arıtımın güçleşeceği unutulmamalıdır.

Son zamanlarda Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj probleminin sebepleri arasında sayılan, denizdeki kirlilik yükünün nedenlerinden biri denizlere deşarj edilen atık sulardaki kirleticilerdi. Bu durumda deşarj edilen suyun özelliğini bozabilecek şeyler, atık su yönetimlerinden bireysel kullanım alışkanlıklarımıza kadar bir çok unsuru içine almaktadır.

Bütün bunların bizim gibi fabrikası olmayanlar için ne önemi var derseniz; yıllardır üzerinde çokça durulan, bitkisel atık yağların lavabolara dökülmemesinden evlerde kullandığımız çok çeşitli temizlik ve bakım ürünlerinin yoğun kullanılmamasına kadar alabileceğimiz bireysel önlemler suyun kirlilik yükünü azaltabilecek önemli önlemlerdir. Lütfen bu yolda biz de elimizden geleni ardımıza koymayalım, denizde damla da olsa verilen zarara ortak olmayalım.

Zeynep Tanyeri
1979 senesinde Bingöl'de doğdu. Uzun yıllardır İstanbul'da yaşamakta evli ve iki çocuk annesidir. Üniversite eğitimini Çevre Mühendisliği bölümünde, Aksaray Üniversitesinde tamamladıktan sonra, Bahçeşehir Üniversitesinde Mühendislik Yönetimi üzerine Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Bazı özel eğitim kurumlarında, çevresel açıdan yaşam döngüsü değerlendirme ve post prodüksiyon eğitim sertifikaları aldı. Yaklaşık 15 senedir bir kamu kuruluşunda çevre yönetimi üzerine çalışmalar yürütmekte ve sıfır atık uygulama çalışmaları yapmaktadır. Ödüllü, bayat ekmeklerin değerlendirilmesi, kurumsal süreçlerin yaşam döngüsü değerlendirilmesi projelerinde çalıştı.

    Kurban Olmak

    Önceki içerik

    Hafız Ramazan Hoca

    Sonraki içerik

    Yorumlar

    Yorum Yaz

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir