Günümüzde birçok seçenekle karşımıza çıkan sağlık sektörlerinden biridir, ayak sağlığı birimi.
Ayak doktoru, ayak sağlığı için özel poliklinikler, ayakta bulunan noktalara uygulanan masaj teknikleri, kremler, özel çoraplar ve en bilineni ortopedik ayakkabılar… Peki, daha bebeklik ve çocukluk çağlarında iken yapılacak doğru ayakkabı seçimi ile hayata sağlıklı adımlarla başlamanın mümkün olacağını söylesem?
Gelin bu yazımızda bebek ve çocuklarımızın doğru duruş, yürüyüş ve ayak sağlığına katkısı yadsınamaz olan ayakkabı seçimlerine değinelim. Her bir ebeveynin unutamadığı anlardan biridir bebeğinin ilk adımları. Eğer bebekleri hareketli bir mizaçtaysa aileyi alır tatlı bir telaş. Etrafındaki her şeye, istediği her yere artık yürüyerek ulaşmaya çalışan bebeklerini muhafaza etmeye çalışmaları kadar önemlidir, ayağına ne giydirecekleri.
Bebeklerde yürümeye geçiş, sinir sisteminin en önemli basamaklarındandır. Yürümeye başlamada en önemli faktör, ayak tabanının bastığı zemini tanıması ve kavramasıdır. Bu yüzden çocukların özellikle iki yaşına kadar çıplak ayak ya da çorapla yürümelerine izin verilmesi gerekir. Böylece hem ayakların normal büyümesi, hem sağlıklı kas gelişimi, hem de parmakların kavrama yeteneklerinin gelişmesi sağlanır. Çocuklar ilerleyen yaşlarda daha aktif hale geldikçe ve ayakları geliştikçe, ayakkabı ihtiyacı belirginleşir. Ayakkabının önemi bu aşamadan sonra ortaya çıkar.
Ebeveynler yeni doğan ve süt çocukluğu dönemindeki bebeklerin ayaklarına, ayakkabıya ihtiyaçları olmamasına rağmen soğuktan korunmalarını sağlamak amacıyla patik ya da çorap giydirilebilir. Bu ürünlerin bebeğin sağlığına optimum katkı sağlaması için pamuk veya yünden yapılmış olması, uzun süre sağlamlığını koruması da tercih edilirse keçeden yapılması önerilir. Seçilen ürün muhakkak yumuşak ve yuvarlak hatlara sahip olmalıdır.
Çocukların büyük bir çoğunluğu on iki aylıkken yürümeye başlarlar. Ve ebeveynler çocukların ayak gelişiminin düzgün olması niyetiyle, ortopedik yahut sert tabanlı ayakkabılar alıp giydirmeye başlarlar. Oysa bu durum önerilmeyen sadece ticari amaçlarla reklam edilen bir durumdur. Çocuğun ayakkabıya duyduğu ihtiyacı yürümeye başlamasıyla doğar ve doğru seçim ayağın yapısını bozmayan, yumuşak koruyucu bir tabakası olan ayakkabıdır.
Ayakkabı tabanı yumuşak olmalıdır. Yumuşak taban hem ayağı iyi kavradığı hem de kaymadığı için yeni yürümeye başlanan dönemlerde tercih edilmelidir. Bu ayakkabıların hafif olması çocukların yürürken daha az enerji harcamalarını sağlar.
Çocuklarında düz tabanlığı engelleme çabasıyla, ortopedik yahut sert tabanlı ayakkabı alan ebeveynler bilmeden hata yapmaktadırlar. Çünkü çocuklarda cilt altı yağ dokusu fazla olduğu için iki yaşına kadar her çocuğun ayağı, düz taban izlenimi verir. Ancak, çocuğa erken dönemde, sert tabanlı ayakkabı giydirilmesi, ayak kavislerinin fizyolojik gelişimini engeller ve düz tabanlılığın oluşmasını kolaylaştırır. Tabanda kavisleşme, 5 yaşından sonra genellikle 7 yaşlarında oluşur.
Ayakkabı alımı çocuk yürümeye başladığında olmalı ve ayak gelişimi için piyasada kolaylıkla bulunan ayak oyunları değil, sinir sistemi ve ayak sağlığı için gereken özellikleri taşıyan ürünler değerlendirilmeli. Bunlardan biri de topuğu olmayan ayakkabılar. Topuğu olmayan bu ayakkabılar, yürümeye yeni başlayan bebeklerde yürüyüşü kolaylaştırır.
Çocuklarda ise iki santimetreyi geçmeyen topuklar kullanılabilir. Çünkü yüksek topuklar ayağın öne doğru kayarak parmakların bükülmesine neden olur. Topuk yükseldikçe ön ayağa binen yükün de arttığı unutulmamalıdır. Ayrıca sert ve yüksek tabanlar, küçük çocukların ayaklarında takılmalara ve düşmelere neden olabileceği için bundan kaçınılmalıdır.
Okul çağındaki çocuklarımızda ayak sorunlarıyla daha sık karşılaşılmaktadır. Bu nedenle okul çocuklarında uygun ayakkabı tercihi son derece mühimdir. Çocukların günlük yaşamlarının her evresine uygun ayakkabı kullanması gereklidir. Okulda normal okul ayakkabısı kullanırlarken, beden eğitimi dersleri için daha uygun olan spor ayakkabılarını kullanmaları gerekir.
Bütün ayakkabıların esnek, iyi havalanan, yere iyi basan ve kaymayan, kısaca kullanım amacına uygun ayakkabılar olmasına dikkat edilmelidir. Ayakkabılar, ayağın ölçüsüne uyum göstermelidir. Uygun olmayan ayakkabılar tırnak batması, parmaklarda şekil bozuklukları ve nasır gibi hastalıklara neden olabilmektedir.
Geleceğimiz olan çocuklarımızın nice başarılara doğru adımlarla varmaları, attıkları her adımlarında onlara minicik patiklerini örerken nice dualar eden büyüklerini hayırla yad etmeleri duasıyla, sağlıklı günler dileriz.
Editörün yazısına uygun olsun 🙂 bizim mahduma da hep ortopedik sert tabanlı ayakkabı verdi ayakkabıcı hatta bayağı bot gibi bilekli ayakkabı verdi bir keresinde çocuk yürüyemiyor doğru düzgün demiştim sağlıklı olan sert ayakkabı demişti ama mahdum düz taban oldu. Allah sonumuzu hayr etsin.
“Ayak oyunu” başlığını özetlemiş yaşadığınız tecrübe, geçmiş olsun.
Bir ortopedi uzmanına danışabilirsiniz mahdumunuz için. Yazımızın Sümbülsokak Sakinleri’nin aynı tecrübeyi yaşamamaları için vesile olmasını dileriz.
Yüreğinize sağlık 🌹