Güncel

Dijital Oyunlarda İslamofobi

3

Uzun zamandır izlemeye doyamadığımız (!) Hollywood filmlerinde Müslümanlar kötü ve şeytanca kişiler olarak karakterize edildi. Hatta Müslümanlar bu filmler üzerinden kimliklerini tanımaya/bulmaya çalıştı ve bunun başka bir sonucu olarak farklı etnik grup Müslümanları birbirlerini ötekileştirmeye başladı. Müslümanlar ne kadar kötüydü ve onların dışındakiler ne kadar iyiydi. Diğer bir açıdan Müslüman Türkler nispeten iyi iken Müslüman Araplar ne kadar da kötüydü.

Evet Müslüman olarak özeleştiri yapmak bizim görevimiz. Ve evet tabii ki her toplumda iyiler ve kötüler vardır ve bizde de olacaktır. Fakat öteki olarak nitelenme ve kendi içinde de dindaşını ötekileştirme, Müslümanlara sistematik olarak medya unsurlarında dayatılmaya çalışılan basmakalıp kişiliklerin (steryotipler) veya bilinçaltımıza gönderilen kötü niyetli çağrışımların birer sonucudur. İslamofobik yaklaşımlar algılarımızla oynayarak ve ayrıca içten içe bir kin ve düşmanlık ortaya çıkararak bizi bize yabancılaştırmış ve bizden olmayanlara da düşmanlık ve nefret aşılamıştır.

Fakat sonraları steryotipler sadece Hollywood filmleriyle sınırlı kalmayarak dijital oyunlar da İslamofobiden nasibini alan platformlardan oldu. Bu zararlı yayınlara dikkat çekmek amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı 2016 yılında Bilgisayar Oyunlarında İslamofobi* adlı bir rapor yayınladı. Oldukça ilgi çekici olan bu raporda İslamofobik oyunlara ve bunların ne tür İslamofobi öğeleri içerdiğine yer verilerek kullanıcılar ve özellikle ebeveynler uyarılmaya çalışıldı. Aynı zamanda bu konudaki bilinci desteklemek adına www.oyunlardaislamofobi.com web sitesi kullanıma sunulmuş olsa da artık hizmet vermiyor.

Bazı oyunların ismi ile bile -Muslim Massacre (Müslüman Katliamı) ve Minaret Attack (Minare Saldırısı) gibi- Müslümanları hedef alırken; bazen de Call of Duty ve Counter-Strike gibi oyunlar da Müslümanlar düşman karakterler olarak oyuna sokuluyor. Oyunlarda İslami değerler kötü, hoş olmayan, zararlı ve kendilerinden uzak durulması gereken şeyler olarak dizayn ediliyor. Terörist olarak tanımlanan Müslümanların öldürülmesi ve bunun üzerinden puan veya ödül kazanılması oyunların temelini oluşturuyor. Düşman olarak betimlenen karakterler Allahu Ekber diyerek bağırıyor ve öldürülüyorlar.

Bu gibi oyunlar, oyun oynarken ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini ve çocuklarımızın karşı karşıya bulunduğu tehlikeyi gözler önüne seriyor. Müslümanlar kendi değerlerine aykırı bir propaganda ile besleniyorlar. Bu da hem içten içe bir çözülmeyi, başkası için ötekileştirmeyi ve nihayetinde öteki olarak nitelendirildiği şeyi normal kabul ederek hayatına tatbik etmeyi ve kendisini terörist olarak niteleyenlerin sözünü doğrulamayı beraberinde getirecek bir sistemi oluşturuyor. Özellikle pandemi döneminde mümkün mertebe evlerde ve maalesef çeşitli şekillerde ekran karşısında olduğumuz hesaba katılırsa bu tehlikeli durumun yayılım hızı günden güne artıyor. Dikkatli olmak, İslami değerleri kaynak durumundaki eserlerden öğrenmek ve bunu en azından ailevi düzeyde yaşamaya gayret etmek, kontrollü ekran deneyimi sağlamak bizim için sıhhatli olacaktır.

Siz de linkini verdiğimiz bu raporu dikkatle inceleyebilir, çocuklarınız için tehlike oluşturan oyunları tespit edebilir ve bildiğiniz başka yeni oyunlar varsa bakanlığın sitesine bunları bildirerek katkıda bulunabilirsiniz.

* https://tif.org.tr/images/haberler/1610187782344islamofobiii.pdf

Beyza Yaman
Beyza Yaman bilgisayar bilimleri mezunu olup yine ayni bolumde arastirmaci olarak gorev yapmaktadir. Sumbul Sokak'ta teknoloji alaninda yazilar yazmaktadir.

    Dünya Dedikleri

    Önceki içerik

    3 Yorum

    1. Kaygan bir zemindeymisiz de müslümanların düşmesini brkliyorlar gibi. Her satırı dikkatle okudum. Bir anne olarak çok teşekkür ediyorum. En masum olduğumuz yerden vurmaya çalışıyorlar. Çocuklarımız.

    2. Daha vahimi Müslüman gençlerin bu sanal oyunlarda mücahit addedtikleri karakterler oluşturup hayali cihatlar pesinde kosmalaridir. Allah evlatlarımızı muhafaza eylesin.

    3. Oyun adı altında hayallerindeki dünyayı bizim çocuklarımızla inşa etmeye çalışıyorlar. Müslüman Feraset sahibi olmalı yoksa kendi evimizin içinde yan odada bilgisayara terk edip büyüttüğümüz evlatlarımız içimizdeki tehlike olarak karşımıza çıkabilir Allah muhafaza eylesin.

    Yorum Yaz

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir