En son incelediğim makalelere göre geri dönüştürülemeyen, tek kullanımlık plastik kapların çöp sahalarına gitmelerini önleyebilecek çalışmalar yolda. Bu durumun uyandırdığı heyecanı hemen sizinle paylaşmak istedim.
Yeni yapılan bazı araştırmalarda, bakkal poşetleri, şişeler, pipetler ve yiyecek kapları gibi tek kullanımlık geri dönüşümü zor ürünler, tekrar kullanışlı plastiklere dönüştürülmek yerine, ilk etapta onları yapmak için kullanılan petrol yağına geri indiriliyor. Ortaya çıkan yağ daha sonra yakıt veya yağlayıcı olarak yeniden kullanılabiliyor.
Bu yöntem kaynak oluşturmakla beraber çöp sahalarına giden atık miktarını azaltabilecektir. Büyük ölçekte uygulanırsa yeni yöntem dünyanın petrol talebini azaltabilir.
Yöntemin temel mantığı, plastiklerin kimyasal bağlarını kırmak ve parçalara indirgemek için ısıtmak. Yeni olan, bu yöntemin her zamankinden çok daha düşük sıcaklıklarda gerçekleştirmenin bir yolunun bulunması, bu da yöntemi hem verimli hem de düşük maliyetli hale getiriyor.
Kaynak makalemize göre Delaware Üniversitesi’nde kimya mühendisi Dionisios Vlachos, Inverse’den Jordan Golson’a bu, en zor plastikleri alıp onları gerçekten yararlı bir şeye dönüştürebilen ilk teknoloji diyor. Tek kullanımlık plastikleri ve polietilen ve polipropilen gibi ambalajları geri dönüştürmenin en iyi yolu bu.
Inverse’e göre, yöntem orijinal malzemenin yüzde 85’ine kadarını faydalı yağa dönüştürebilir. Vlachos, Inverse’e yaklaşık 300 yarım litrelik su şişesinin bir galon benzin yapmaya yetecek kadar yağ üretebileceğini ve plastik şişelerle dolu iki kamyonetin bir arabanın benzin deposunu doldurabileceğini tahmin ettiğini söylüyor.
Bu yöntemin kullanımı için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu düşünülmekle beraber plastik kirliliği bu alana daha fazla yatırım yapılmasının aciliyetini gözler önüne seriyor.
Yorumlar