Güncel

Günlük Hayatımızda Fizyoterapi

0

Gün geçtikçe değişen yaşam şartları ve çalışma ortamındaki gereksinimler nedeniyle fizyoterapi ve rehabilitasyona duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır.

Sevgili Sümbül Sokak sakinleri biz de ihtiyaca binaen bu köşede genellikle günlük hayatımızda karşılaştığımız ya da şartlar gereği maruz kaldığımız durumları sağlığımız için sorun oluşturmayacak şekilde nasıl revize edebileceğimizi, bedensel ve çevresel faktörleri nasıl düzenleyebileceğimizi ele alacağız. Yazılarımız doğrudan teşhis ve tedaviye yönelik değildir. Bunun için fizyoterapi ve rehabilitasyon uzmanının uygun tedavi şeklini programlaması ve fizyoterapist eşliğinde veya denetiminde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Günümüzde tanımlanmış bir çok fizyoterapi ve rehabilitasyon yöntemi mevcuttur. Her hastanın bireysel ihtiyacına göre bu yöntemlerin hangisinin uygulanacağı belirlenir ve fizyoterapistler tarafından uygulanır. Farklı branşlardan doktorlar ve fizyoterapistlerin ekip olarak çalıştığı bir tedavi yöntemi olarak fizyoterapi, sağlık ve günlük hayat standartları açısından insanlara birçok fayda sağlamaktadır. Bu faydaların başında mevcut hastalıkların kronik hale gelmesini ve hareket bozukluklarının ilerleyişini önlemesi yer alırken, fizyoterapinin diğer yararlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
• Vücutta bulunan kas ve eklemlerin fonksiyonlarının artması,
• Vücudun başta bel, sırt, boyun ve bacak olmak üzere farklı yerlerinde oluşan ağrıların azaltılması, gerilen kasların gevşetilmesi ve rahatlatılması,
• İltihap ve yanmaların giderilmesi,
• Vücut hareketlerinin artırılması ile kondisyonun ve kasların güçlendirilmesi,
• Duruş bozukluklarının giderilmesi ve önlenmesi,
• İlaçlara duyulan ihtiyacı azaltılması,
• Kan dolaşımı aksamaları veya hareket bozukluğu nedeniyle oluşan uyuşma, karıncalanma, ağrı ve güçsüzlük hissini azaltılması,
• İlaç kullanımı ve ameliyatların tedavi edemediği durumlarda da hastanın sağlığına kavuşmasıdır.

Fizyoterapi ve rehabilitasyon kimyasal madde içeren ilaçlarla uygulanan tedaviler ile kıyaslandığında yan etkisi son derece az veya nadir olan bir tedavi yöntemidir.

Tedavi yöntemlerinden yaygın olanlarını egzersiz, termoterapi, manuel terapi, elektroterapi, bantlama, ultrason, hidroterapi, magneto terapi, lazer terapi diye sıralayabiliriz.

Zaman zaman detaylandıracağımız bu yöntemler;
• Nörolojik, ortopedik, romatolojik, kas veya iskelet sistemini ilgilendiren hastalıklarda
• Tam veya kısmi felç geçiren hastalarda,
• Spor yaralanmalarının tedavisinde
• Fibromiyalji hastalarında,
• Bel ve boyun fıtığına sahip hastalarda,
• Alçı ile iyileştirilen kırık ve çıkık tedavisinin sonrasında,
• Ortopedik ameliyatlar sonrasında gelişebilecek hareket bozukluklarının tedavisinde yararlılık sağlamaktadır.

Uygulamalar genelde seanslar halinde yapılmaktadır. Hastaların bireysel farklılıklarından dolayı tedaviden yararlılık görme oranları da değişiklik gösterebilir. Herhangi bir hastalık teşhisi konulmadığı halde fizyoterapistler hastaların sağlıklı bir yaşam sürmesi için aktivite programlaması yapabilir.

Sümbül Sokak’ta günlük hayatımız için küçük ama önemli, bir o kadar da etkili farkındalıklar kazanmaya çalışarak vücudumuzun işleyiş mekanizmasına muhalif duruş ve kullanımlardan sakınmayı alışkanlık haline getirmeye çalışacağız. Yazılarımız boyunca hakikatte eşsiz ve mükemmel bir varlık olarak yaratıldığına iman ettiğimiz insanın bedenen de kusursuz yaratıldığını akıl gözümüzle bir kez daha görmeyi, ümit ediyoruz. Rızık olarak bahşedilmenin yanı sıra imtihan vesilesi olan sağlığımız daim olsun 🙂

Nur
Gün geçtikçe değişen yaşam şartları ve çalışma ortamındaki gereksinimler nedeniyle fizyoterapi ve rehabilitasyona duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır.Sümbül Sokak'ta günlük hayatımız için küçük ama önemli, bir o kadar da etkili farkındalıklar kazanmaya çalışarak vücudumuzun işleyiş mekanizmasına muhalif duruş ve kullanımlardan sakınmayı alışkanlık haline getirmeye çalışacağız. Yazılarımız boyunca hakikatte eşsiz ve mükemmel bir varlık olarak yaratıldığına iman ettiğimiz insanın bedenen de kusursuz yaratıldığını akıl gözümüzle bir kez daha görmeyi, ümit ediyoruz. Rızık olarak bahşedilmenin yanı sıra imtihan vesilesi olan sağlığımız daim olsun :)

    Gübre Kullanımını Azaltmak

    Önceki içerik

    Saat Kaç?

    Sonraki içerik

    Yorumlar

    Yorum Yaz

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir