Hepimizin bildiği gibi gübrenin toprak mahsulü üretilmesinde katkısı oldukça fazladır. Gübreyi kullanarak çiftçiler daha fazla üretebilir ve kazanabilirler. Çevresel açıdan gübre kullanımının faydası ise daha az arazi kullanarak daha fazla üretim yapıldığı düşünüldüğünde orman alanlarının korunabilmesidir.
Ancak gübreyle bitkilere verilen azotun tamamı bitkiler tarafından kullanamadığından bir kısmı yeraltı sularına, nehir ve göllere, denizlere akmaktadır. Azotun karıştığı ekosistemlerde doğal dengenin bozulması ve biyolojik çeşitliliğin kaybolması gibi sorunlar fazla gübre kullanımının olumsuz etkilerindendir.
Gübre kullanımını azaltarak da yeterince gıda üretebiliriz.
Çin’de yapılan on yıllık bir araştırma gübre kullanımını altıda bir oranında azaltarak verimliliğin arttığını, aynı zamanda olumsuz çevresel etkilerin de azaldığını göstermiş.
Araştırma, Çin genelinde 21 milyon küçük üreticiyle yapılmış. 2005’ten 2015’e kadar olan on yılda azotlu gübre kullanımını yaklaşık altıda bir oranında azaltarak, mısır, pirinç ve buğdayın ortalama veriminin yaklaşık %11 arttığı görülmüş. Daha az gübrenin kullanıldığı ve daha fazla mahsulün elde edildiği bu deney, 12,2 milyar ABD Doları tutarında bir ekonomik getiri sağlamış. Bu kazanım, büyük teknolojik yenilikler veya politika değişikliklere ihtiyaç duymadan çiftçilerin iyi yönetim uygulamaları konusunda eğitilmesi ile elde edilmiş.
Bu araştırma yapabileceğimiz bir çok şey olduğunu, uygun yöntemler ve miktarla daha yüksek verim elde edilebileceğini gösteriyor. Araştırmayla, üretilen gıda miktarından ödün vermeden de üretim süreçlerimizin iyileştirilebileceği, verimliliğin arttırılarak çevresel fayda sağlanabileceği kanıtlanmış durumda. Çevremiz için elimizden gelen birçok şey olabilir. Yeter ki isteyelim.
Yorumlar