Bu hafta, çok fazla göz önünde olmasa da tarihi kıymeti ve hikayesi olan bir yerden, Kartepe Hikmetiye Camii’nden bahsetmek isterim.
Hikmetiye Camii’nin hikayesi, Sultan Abdülhamid Han’ın Osmanlı ile Japonya arasındaki ilişkileri güçlendirmek isteği ve iradesiyle başlıyor aslında.
Japonya Prensi Komatsu 1887’nin Ekim ayında İstanbul’a gelir. Aradan iki yıl geçtikten sonra Sultan Abdülhamid Han, diplomatik iade-i ziyaret amacıyla, Osmanlı Devleti’ni temsil eden bir heyeti deniz yoluyla Japonya’ya gönderir. Bir Osmanlı savaş gemisi olan Ertuğrul Fırkateyni, 1889 yılında, 609 mürettebatıyla Asya’ya doğru yola çıkar.
Hint ve Pasifik Okyanusu’nda bayrağımızı dalgalandıran Ertuğrul Firkateyni, Bombay, Singapur ve Hong Kong limanlarında, Müslüman yerli halkın yoğun ilgisi ile karşılaşır. Ancak 16 Eylül 1890’da, İstanbul’a dönüş yolundaki Ertuğrul Fırkateyni Osmanlı sularına ulaşamadan Kuşimoto açıklarında fırtınaya yakalanır. Sürüklenerek kayalara çarpan fırkateyn maalesef Pasifik Okyanusu’nun derinliklerinde kaybolur. Kazadan sadece 69 denizci sağ kurtulurken ,hayatını kaybeden Osmanlı Subayları için Kuşimoto’da şehitler anıtı dikilir.
Şehit olan denizcilerden biri, Hikmetiye Köyü’nün kurucusu olan Süleyman Bey’in kızkardeşi Habibe Hanım’ın oğluymuş. Habibe Hanım oğlu için bir camii inşa edilmek üzere sahip oldukları bir araziyi hibe etmişse de camiinin yapıldığını göremeden vefat etmiş. Daha sonra padişahın fermanıyla Ermeni bir usta görevlendirilmiş, Saraydan nakdî destek de verilince Hikmetiye Köyü’nün sakinleri aralarında yardım toplayarak eksiği kapatmış ve böylelikle camii 1899’da ibadete açılmış.
Hikmetiye Camii inşa edildiği tarihten bu yana ibadete açık kalmış. Zaman içinde depremlerden hasar görse de kapılarını inananlara açmaya devam etmiş. Camii 1982 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alınmış. 2014’ de aslına uygun şekilde restorasyon çalışmaları tamamlanmış.
Kocaeli’de Kartepe civarına yolunuz düşerse bu şirin tarihî camiyi ziyaret edin. Güllerle, çiçeklerle dolu bakımlı bahçesinde hikayesini hatırlarsınız. Taş duvarların serinliğinde, aydınlık kubbesinin altında namazınızı eda edersiniz. Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan denizcilere, Habibe Hanım’a, oğluna ve Abdülhamid Han’a Fatiha gönderirsiniz belki.
Camii fotoğrafları: Kartepe Belediyesi
Yorumlar