Filistin’deki İsrail zulmü acımasızca devam ederken tüm dünya bu sürece seyirci kalıyor. Bu konuda açıkça tarafını beyan eden bir kesim var ki onlar aynı zamanda sermayenin büyük kısmını da ellerinde bulunduruyorlar. Parayla gelen gücü kullanarak devletleri ve şirketleri etkilemeye çalışıyorlar. Teknoloji şirketlerinden bahsediyoruz. Teknoloji şirketlerinin bu olayla ne ilgisi var diye düşünebiliriz. Maalesef teknoloji şirketlerinin büyük bir çoğunluğu İsrail destekçisi ve bunu her seferinde dile getirmekten asla çekinmiyorlar.
Savaşın ilk patlak verdiği sıralarda web sitesi tasarımı için kullanılan İsrail kaynaklı WIX şirketi, çalışanlarına İsrail’i desteklemeleri adına bir e-mail gönderdi. Şirket, “Gazzelilerin aksine biz Avrupalılar veya Amerikalılar gibi görünüyor ve yaşıyoruz” diyerek, çalışanları “İsrail’in anlatısını desteklemek” amacıyla İsrail’i destekleyen sosyal medya paylaşımları yapmaya davet etti. Buna ilaveten WIX, İrlandalı çalışanlarından Courtney Carey’i (26) İsrail’i alenen eleştirmesinin ardından işten çıkardı.
Diğer önemli bir olay da yine dünyaca ses getiren bir teknoloji konferansı olan Web Summit organizatörü ve CEO’su Paddy Cosgrove’un İsrail’i eleştiren tweetinden sonra patlak verdi. Google, Meta, Amazon ve Intel organizasyondan çekildiğini duyurdu. Sonuç olarak Paddy Cosgrove özür dileyip istifa etmek zorunda kaldı.
Son zamanlarda yine bu büyük şirketlerin Elon Musk’ı arayıp reklamlarını X platformundan çekmekle tehdit etmeleri üzerine kendisi de pek kibar olmayan bir şekilde istediklerini yapabileceklerini söyledi. Bununla birlikte bu çok önemli şirketler Hamas’ı kınamada birbiriyle yarışa girdi. Hatta Yale İşletme Okulu da bu konunun çok önemli olduğunu düşünmüş olacak ki, bu şirketlerin listesini ve desteğin kanıtlarını yayınladı. Tüm listeye buradan ulaşabilirsiniz, ama gözümüze çarpan bazı şirketler şunlar: Google, Meta, Amazon, Intel, AirBNB, Booking, Expedia, Siemens, HP, Oracle, Zoom, Salesforce, Cisco, Bosch, Dell, Deloitte, IBM, LinkedIn, Microsoft, Netflix, Mastercard ve Disney.
Büyük şirketlerin İsrail’i desteği bize gösteriyor ki asıl boykotu onlar yapıyor hem de çok arsız bir şekilde yapıyor. “Küfür tek bir millettir.” gerçeğini açık bir şekilde görüyoruz. Evet, günlük hayatımızda kullandığımız birçok markayı boykot ederek Türk yatırımcılarının ürettiği malları kullanmaya başladık. Peki, teknolojik boykotumuz ne durumda? Bunun da ötesinde bu teknoloji markalarını boykot ettiğimizde elimizde kullanabileceğimiz ne kalıyor? Bu amaçla bazı yerli veya en azından açıkça İsrail desteği vermeyen şirketleri gelecek yazımızda ele alacağız. Fakat ülke olarak amacımız yerli uygulamalar geliştirmek olmalı. Devlet de bunun için yerli yazılımcılara destek olarak dışa bağımlılığı azaltan uygulamalar geliştirilmeli ki bu sayede hem reklamlar aracılığıyla nakdin dışarıya akması engellensin hem de temiz içerikli sonuçlar kullanıcıya ulaşsın.
Maalesef kullanmaya devam ediyoruz ne kadar acı.
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş elinize sağlık teşekkür ederim.
Çok güzel anlatılmış Rabbim başarılarını artırsın inşallah