Kültürel

Allah Merhameti ile Affeder

0

Kemâl-i lutf u ihsânından Allah
Dedi lâ taknetû min rahmetillâh

Allahu Teâlâ ihsanının ve lütfunun kemâlinden dolayı “Allah’ın rahmetinden ümîdinizi kesmeyin.(Zümer, 39/53) dedi.

Aziz Mahmud Hüdâyi hazretlerinin nutk-ı şerifinden bir beyitle başlamış olduk. Okurken dahî insanın içi ümitle doluyor, kim bilir sözü tutunca daha nasıl güzellikler zuhur edecektir. Bildiğiniz üzere Efendimiz’in (s.a.s.) ayı olan Şaban ayının ilk yarısına gelmiş bulunuyoruz. Dolayısıyla da bu gece berat gecesini, yarın da gününü ihya edeceğiz inşaallah. Kurtuluş manasına gelen berat, af ve mağfiretimize vesile olacak ikramlarla doludur.

Rabbimizin bizlere müjdelediği ümit dolu ayet-i kerime ve hadis-i şerifleri birlikte okuyup; ümidimizin, heyecanımızın ziyadeleşmesini beklerken, yazılmış güzel levhaları da seyrinize sunuyoruz. Buyurunuz birlikte bakalım.

Başta gördüğümüz, Macid Ayral’ın h. 1376 tarihli celi sülüs hattıyla yazmış olduğu levhadaki ayet, Zümer Sûresi’nin 53. ayet-i kerimesinin ilk bölümüdür.
Lâ taknetû min rahmetillâh: Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin.”

Ayet-i kerimenin ikinci bölümü ise aşağıdaki levhada yazılmıştır. Öncesinde gelin bu ayetin tamamını mealen okuyalım:
De ki: Ey nefislerine karşı (günah işleyip) aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz O, çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir.

Şefik Bey’in sülüs hattıyla yazmış olduğu Zümer Sûresi 53. Ayet-i Kerime’den. Mealen: “Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.”

Hadis-i şerifteki müjdede ise şöyle buyrulur:
Cenâb-ı Hak Berat Kandili gecesinde kullarına şöyle seslenir: İstiğfar eden yok mu? Affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu? Hemen rızık vereyim. Başına bir musibet gelen yok mu? Hemen sağlık ve afiyet vereyim.

Rabbimizin ipine (Kur’an’a) sımsıkı sarılıp; Kurtarıcımız, Efendimiz’in (s.a.s.) sünnetine uyup muhabbetle hep ümitvâr olalım. Ümitsizlikle, günahımızı dahî şeytana kaptırmayalım. Çünkü Allah merhameti ile affeder; kulu tövbe ettiğinde, sadece onu bağışlamakla kalmaz aynı zamanda günahlarını da sevaba çevirirmiş. Kul için, tövbeyle af ve mağfiret olup temizlenirken üstüne bir de seyyiâtlarının hasenâta çevrilişi müjdesi vardır. Allah’ımız (c.c.) ne kadar cömert, kerim. Merhametlilerin en merhametlisi. O, bizi bizden çok düşünen, sonsuz lütûf ve ikrâmıyla kullarını dâim gözetendir. Ve Allah (c.c.) kulunu affetmeyi murâd etti ise ona tövbe etme isteği verirmiş. Muhakkak ki Rabbimiz sözünü tutar; vaadinden dönmez.

Aşağıdaki levhayı sükûnetle seyrinize sunarken; okunuşunu ve manasını da buraya bırakıyoruz:
El Kerîmü izâ a’hede vefâhu: Kerim olan söz verirse tutar.”

Bursalı Mehmed Raşid Efendi’nin h.1319 tarihli celi sülüs hattıyla yazmış olduğu istif

 

B. Şerife
Kuşlar konmuş sesinin tellerine, sanırsın bahar gelmiş.

    Kalbe Gelen Nurlar

    Önceki içerik

    Hayat Pahalı!

    Sonraki içerik

    Yorumlar

    Yorum Yaz

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir