NASA tarafından yapılan bir araştırmada bazı ev bitkilerinin iç mekân hava kirliliğini filtreleme görevi yaptığı gözlemlenmiştir.
Bu çalışma; sigara dumanı, organik çözücüler ve muhtemelen radon gibi yüksek konsantrasyonlarda olan iç mekân hava kirleticilerinin bulunduğu ortamlarda, bitkilerin nasıl bir sistemle filtreleme görevi yaptığını araştırmak amaçlı yapılmış. Bitki kökleri ve bunlarla ilişkili mikroorganizmalar patojenik virüsleri, bakterileri ve organik kimyasalları yok eder, sonunda tüm bu hava kirleticilerini yeni bitki dokusuna dönüştürür. Bu çalışmayla 50’den fazla bitkinin iç mekân havasını temizlediği keşfedilmiş. Doğal hava filtresi görevi gören ev bitkilerinden 10 tanesi diğer faydalarıyla beraber şu şekilde aktarılmış:.
1. Areca Palmiyesi
Areca oje, deterjan, ahşap mobilya kimyasalları, benzin, kozmetik vb. ürünlerden biriken aseton, ksilen ve toluen gibi sert kimyasalları filtreler.
2. Filodendron
Philodendron, yapı malzemelerinde ve ev mobilyalarında oluşan formaldehiti tutup ortam havasını temizler. Formaldehite soluma yoluyla uzun süre maruz kalındığında sağlığa olumsuz etkisi olur.
3. Kauçuk Fabrikası
Kauçuk bitkileri, geniş yüzeyli yaprakları sünger gibi davrandığı ve sert kimyasalları emdikten sonra onları parçaladığı için iç mekân havasını iyileştirir. Bu durum kauçuk bitkisinin karbondioksiti emdiği ve onu solunabilir oksijene dönüştürdüğünü gösterir.
4. Barış Zambağı
Barış zambaklarının iç mekân hava kalitesini %60’a kadar iyileştirdiği görülmüş. Bitki, toz içindeki küf sporlarını emer. Bitki, küf sporlarını besin olarak kullanmasıyla, havadaki küf sporları seviyesini azaltır. Küfü uzak tutacağından, örneğin banyo gibi yüksek nemli alanlarda faydalı olabilir.
5. Dracaena
Çalışmada en etkili hava filtrelerinden birinin Dracaena bitkileri olduğu görülmüş. Formaldehit benzen, trikloretilen ve karbondioksit gibi sağlık sorunları ile direkt bağlantısı olduğu düşünülen kirleticileri ortadan kaldırarak ortam havasını temizler. Ayrıca Dracaena ortam nemini artırma etkisiyle solunum sıkıntısı olan kişiler için fayda sağlayabilir.
6. Yılan Bitkisi
Yılan Tesisi, karbonmonoksit, benzen, formaldehit ve iç mekân havasında bulunan diğer sert kimyasallar gibi sert kimyasalları emme yeteneğinde son derece etkilidir. Bitki ayrıca oksijen üretir, geceleri CO2 emmektedir. Yine yılan bitkisinin hava yoluyla bulaşan alerjiler için faydalı olduğu kanıtlanmış.
7. Boston Eğreltiotu
Doğal bir hava filtresi olmanın yanı sıra, Boston Eğreltiotu ayrıca havadaki doğal nemi sağlayabilir. Bitkinin nemlendirici özelliğinden dolayı kuru ciltli veya tahriş olmuş burun veya boğazı olan kişiler için yararlı olduğu görülmüş.
8. Aloe Vera
Aloe Vera yapraklarının içindeki jel birçok vitamin içermektedir ve doğal bir antibakteriyeldir. Formaldehit ve benzen gibi toksik kimyasalları azaltarak ortam havasının temizlenmesinde etkilidir.
9. İngiliz Sarmaşığı
İngiliz sarmaşığı, mukus bezlerini uyarma özelliğiyle solunum güçlüğü çeken insanlara yardımcı olabilir.
Bitki ayrıca akciğer sağlığını, karaciğer bozukluklarını, dalak bozukluklarını ve diğerlerini iyileştirmek için tıbbi olarak kullanılmaktadır.
10. Örümcek bitkisi
Örümcek Bitkisi, temizlik ürünlerinden ve mobilyalardan oluşan amonyak, benzen, formaldehit ve ksilen gibi sert kimyasalları etkili bir şekilde ortadan kaldırdığı için bir antioksidandır. Bitkinin büyümesi son derece kolaydır ve hava kalitesini hızla arttırır. Bir araştırma, bitkinin sadece iki gün içinde iç mekân havasında bulunan toksinlerin %90’ına kadarını temizlediğini buldu.
Evinizde iç mekân bitkileri yoksa bu bitkilerden temin ederek daha temiz iç mekân havasına kavuşabilirsiniz.
Siz bitkilerinizle ilgilenin, onlar da sizinle ilgileneceklerdir.
Kaynak;https://eco-age.com/resources/top-10-house-plants-cleaner-air/ erisim 26.06.2022
Yorumlar