Yazar: Merve GÜLCEMAL
Resimleyen: Büşra GAFAROV
Editör: Meryem UÇAR
Eğer doğa yürüyüşleri yapmayı seviyor, dünyadaki renklerin ve doğada yaşayan canlıların yaşam döngümüzde öylesine var olmadıklarını düşünüyorsanız, bu kitapta geçen hikâyenin sizleri heyecanlandıracağını düşünüyorum.
Ailece geçirilen zamanların başlı başına bir öğreti olduğuna inanan yazar bu hikâyede, orman yürüyüşüne çıkan bir ailenin, bu yürüyüşde deneyimlediklerini konu almakta. Sıradan bir orman ama hiç de sıradan olmayan bir yürüyüş. Hikâye edilen yürüyüşte karakterlerin merak duygusunu zirveye taşıyacak aynı zamanda düşünme yetisini geliştirecek sorularıyla karşı karşıya kalıyoruz. Onların, yaprakların sesini şarkılı bir oyuna dönüştürerek başlayan yolculukları, bir kozalağın meteorolojik şartlar nedeniyle uğradığı fiziksel değişimini sorgulamalarıyla devam ediyor.
Çocuklarının sordukları her soruya cevabı hemen verebilecekken düşünmeleri için zaman tanıyan annenin, onların sorgulayarak meseleyi anlamlandırmalarına fırsat vermesi örnek alınası bir detay.
Ormanda dolaşmaya devam eden aile yere düşmüş bir kargayı fark ediyor. Yardım etmek isterken yaşadıkları macerayla, sevginin tüm canlılara özgü olduğunu ve Rabbimiz’in ne kadar merhametli olduğunu düşünüyorlar.
Gördüklerimiz ve yaşadıklarımız bizi muhakkak yaratıcıya götüren deneyimlerdir.
Anne çocuklarını meraklandırıp Allah’ın her şeyi ölçülü yarattığından yola çıkarak, çocukların gördükleri her şeyi sorgulamalarını amaçlamakta.
Hikâyenin devamına baktığımızda ise kahramanlarımız yolculuklarına, hayvanların duygularından ve savunma mekanizmalarından konuşarak devam ediyorlar. Hayvanların ve bitkilerin kendilerine has özellikleriyle ekolojik dengeyi korudukları gibi kendi hayatlarını da kolaylaştırdıklarını görüyorlar. Bu kısımda asıl verilmek istenen mesaj, Allah’ın hiçbir şeyi boşuna yaratmadığı olsa gerek ki bence bu mesaj da okuruna ulaşıyor.
Çocuklara kitap okumayı sevdirebilmek için öncelikle bunun eğlenceli bir aktivite olduğunu gösterebilmek gerekiyor. Bir kitabın sayfalarında kaybolmanın güzelliğini keşfeden bir çocuğun bundan kolay kolay vazgeçmeyeceğini biliyoruz. Özellikle küçük yaş grubu çocuklar için takip edilmesi kolay ve heyecanlı bir akışa sahip sürükleyici kitaplar bulmak etkili bir çözüm olacaktır.
Tefekkür Yürüyüşleri de bu kategoride tavsiye edebileceğimiz kitaplara iyi bir örnek.
Bu kitap bize; merak etmek, gözlemlemek, duymak, bakmak, sorgulamak ve anlamlandırmak gibi birçok öneriyle geliyor. “Etrafına dikkatli bakar ve düşünürsen Allah’a yakınlaştıracak güzellikler bulursun” diyor.
Farkındalıkları arttırmayı ve çok yönlü düşünebilme becerisini geliştirmeyi hedefleyen yazar, kitabın sonunda eğitimci ve ebeveynlere de tefekkür egzersizleri için önerilerde bulunuyor.
Tabi kitabın hikâyesi kadar çizimlerinin de heyecanı ve eğlenceyi takip ettirmesi çocuklar için okumayı alışkanlığa dönüştürmeye yardımcı olabilecek bir diğer detay.
Sümeyye Ağgöz
Yorumlar