Bazı çevre örgütleri tarafından yapılan araştırmalar, ortalama bir insanın her yıl ihtiyacından %60 daha fazla kıyafet satın aldığını göstermektedir. Bunların -15 yıl önceki kullanım alışkanlıklarımıza göre- yaklaşık yarısının atıldığı tespit edilmiştir. Bu da büyük miktarda bir atık oluşumu demektir.
Hızlı moda endüstrisi, önemli ölçüde atık oluşumuna sebep olarak iklim değişikliği etkilerini arttırmaktadır. Tekstil ve giysi tüketimini arttıran trendler, bir giysinin ortalama ömrünü 5,4 yıl1 gibi bir süreye indirmektedir.
Uzun süre kullanılabilir, dayanıklı giysilerin tercih edilmesi; yavaş moda gibi trendleri izlenmesi, giysilerin el değiştirerek yeniden kullanımının sağlanması; tekstil, giysi atığı oluşumunu azaltabilecek yöntemlerdendir.
Bu yöntemlerden sonraki adım ise artık tüketim ömrünü dolduran, kullanılamayacak şekilde yıpranmış giysilerin ve tekstil atıklarının geri dönüştürülmesi olacaktır. Son yıllarda tekstil geri dönüşümü, katı atık depolama sahasına giden atık miktarının azaltılması için yerel yönetimler tarafından üstlenilmiştir. Bu amaçla özellikle büyük şehirlerde cadde ve sokaklara yerleştirilen tekstil atık kumbaraları kullanılmaktadır. Bu kumbaralara atılan tekstil, giysi, ayakkabı vb. ürünlerden elde edilen elyaf, çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.
Bir hanenin giysilerinin yıllık çevresel etkisi, 1.000 küveti doldurmak için gereken suya ve ortalama bir modern arabayı 6.000 mil boyunca sürmekten kaynaklanan karbon emisyonuna eşittir. Giysilerimizin ortalama ömrünü sadece üç ay uzatabilirsek, karbon ve su ayak izlerinin yanı sıra atık oluşumunu da %5-10 oranında azaltabiliriz.
- Ürün Yaşam Süreleri ve Çevre. ” Yaş ve Aktif Yaşam Yaşamı.” Erişim tarihi 6 Kasım 2020.
- Atık ve Kaynaklar Eylem Planı. ” Valuing Our Clothes.” Erişim tarihi 6 Kasım 2020, Sayfa 2.
Yorumlar