3 Temmuz 2024 Çarşamba günü iş yerinde kullandığımız Taşınır Mal Programı güncelleneceğinden Zeytinburnu’nda bulunan iş yerinden Kasımpaşa’daki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet binasına eğitime gittim. Eğitim 9.00-16.00 saatleri arasında olacaktı. Teneffüste binanın en üst katında bulunan derslikten çıkıp çatıdan etrafa baktım. Tüm ihtişamıyla karşımızda duran Fatih, Süleymaniye, Şehzadebaşı Camilerini müşahede ettik. Tabi Kasımpaşa’da bulunan camiler de gözüküyordu. Tekrar derse başladığımızda hoca öğlen arasının 11.30-13.30 arası olduğunu duyurdu.
Zeminin altındaki bodrum katta bulunan yemekhanede yemek yiyip abdest aldıktan sonra daha dersin başlamasına bir saat kaldığını fark edince etrafı keşfetmeye karar verdim ve binadan çıktım. Binaya en yakın camiye doğru yönelip acaba hangi tarihte, kim, ne zaman yaptırmış diye düşünerek camiye doğru yürümeye başladım.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kasımpaşa Ek Hizmet Binasının giriş kapısından sağa doğru gidip sonra sola dönünce az ileriden karşıya geçip hemen caminin yanına vardım. Caminin adı Eyyühüm Ahmed Efendi idi. Caminin içini müşahede ettikten sonra daha öğlen ezanı vakti gelmediğinden dışarı çıktım. Tam kapıdan çıkıp biraz ileri gidince caminin epey aşağı kotunda bulunan çeşmenin çatısı çarptı gözüme. Yanına biraz daha yaklaşınca güzel bir çeşme ile karşı karşıya gelmiş, heyecanla kimin yaptırmış olduğunu merak ederek kitabesini okumaya başlamıştım. Çeşmeyi Vuslat Kadın’ın yaptırdığı yazıyordu kitabede. Hemen cep telefonuyla çeşmenin fotoğraflarını çektim, ezan vakti de geldiğinden çeşmeden ayrılıp tekrar camiye yöneldim, elbet fotoğraf makinamı da alarak buraya geri dönecektim.
Bu öğlen vaktinde cemaatin epey kalabalık olması sevindirici. Camide çocuklar da var. Diyanet İşleri Başkanlığının Yaz Kuran Kursuna geldiklerini düşünerek camiden çıkıp tekrar derse döndüm.
Camiye namaz kılmaya giderken karşıma çıkıveren Vuslat Kadın Çeşmesi beni çok heyecanlandırmıştı. İstanbul’da nerde, ne zaman, hangi tarihi eserle karşılaşacağımız hiç belli olmaz. Bizi her an, her yerde bir sürpriz bekliyor olabilir.
Vuslat Kadın Çeşmesi; İstanbul’un Beyoğlu İlçesi, Kasımpaşa Sururi Mehmet Efendi Mahallesi Ahmed Efendi Camii Sokak ile Eren Sokak kesişiminde Eyyühüm Ahmed Efendi Camisi’nin yanında bulunmaktadır. Suyu akmamaktadır.
Vuslat Kadın: Vuslat Kadın Sultan I. Mahmut’un eşidir. Eşinin bağışladığı paraları hayır işlerine sarf etmiştir. Medine-i Münevvere’de bir şifahanesi Kasımpaşa’da da bir çeşmesi vardır. Ayrıca bu hayır eserlerinin gideri için iki vakıf kurmuştur.
Kitabenin şairi: Seyyid Vehbi’dir.
Vuslat Kadın Çeşme Kitâbesi’nin Okunuşu:
Hâkân-ı İskender-haşem Mahmûd Han-ı Cem-hadem
Kim adl ü dâdı dem-be-dem dünyâyı âbâd eyledi
Ol tâcdârın hemseri bânû-yı hûrşid-ahteri
Bu çeşme-i cân-perveri izniyle bünyâd eyledi
Ağzı sulanır âdemin nâmı anılır Zemzem’in
Sıbtayn-ı Fahr-i ‘Âlemin rûhun bu su şâd eyledi
Meşkûr ide sa‘yin Hü dâ târîhini yaz Vehbiyâ
Bu çeşmeyi Vuslat Kadın îcâd-ı âbad eyledi
1145
Günümüz Türkçesi:
Mahmut Han İskender halkının hakanı Süleyman’ın hizmetkarı
Her daim doğruluk ve adaletiyle imar etti dünyayı
O padişahın arkadaşı, güneşi yıldızı kadını
Bu gönle huzur veren çeşmeyi izniyle yaptırdı
Namı anılır Zemzem’in, ağzı sulanır insanın
Bu su şad eyledi ruhunu Hüseyin’le Hasan’ın
Allah kabul etsin gayretlerini tarihini yaz ey Vehbi
Vuslat Kadın imar ederek yeniden yaptı bu çeşmeyi
H.1145- M.1732
Yorumlar