Vuslat Kadın Çeşmesi Genel Görüntüsü
Vuslat Kadın Çeşmesi Genel Görüntüsü
Edebi-Tarihi

Birden Karşıma Çıkıveren Vuslat Kadın Çeşmesi

0

3 Temmuz 2024 Çarşamba günü iş yerinde kullandığımız Taşınır Mal Programı güncelleneceğinden Zeytinburnu’nda bulunan iş yerinden Kasımpaşa’daki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet binasına eğitime gittim. Eğitim 9.00-16.00 saatleri arasında olacaktı. Teneffüste binanın en üst katında bulunan derslikten çıkıp çatıdan etrafa baktım. Tüm ihtişamıyla karşımızda duran Fatih, Süleymaniye, Şehzadebaşı Camilerini müşahede ettik. Tabi Kasımpaşa’da bulunan camiler de gözüküyordu. Tekrar derse başladığımızda hoca öğlen arasının 11.30-13.30 arası olduğunu duyurdu.

Zeminin altındaki bodrum katta bulunan yemekhanede yemek yiyip abdest aldıktan sonra daha dersin başlamasına bir saat kaldığını fark edince etrafı keşfetmeye karar verdim ve binadan çıktım. Binaya en yakın camiye doğru yönelip acaba hangi tarihte, kim, ne zaman yaptırmış diye düşünerek camiye doğru yürümeye başladım.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kasımpaşa Ek Hizmet Binasının giriş kapısından sağa doğru gidip sonra sola dönünce az ileriden karşıya geçip hemen caminin yanına vardım. Caminin adı Eyyühüm Ahmed Efendi idi. Caminin içini müşahede ettikten sonra daha öğlen ezanı vakti gelmediğinden dışarı çıktım. Tam kapıdan çıkıp biraz ileri gidince caminin epey aşağı kotunda bulunan çeşmenin çatısı çarptı gözüme. Yanına biraz daha yaklaşınca güzel bir çeşme ile karşı karşıya gelmiş, heyecanla kimin yaptırmış olduğunu merak ederek kitabesini okumaya başlamıştım. Çeşmeyi Vuslat Kadın’ın yaptırdığı yazıyordu kitabede. Hemen cep telefonuyla çeşmenin fotoğraflarını çektim, ezan vakti de geldiğinden çeşmeden ayrılıp tekrar camiye yöneldim, elbet fotoğraf makinamı da alarak buraya geri dönecektim.

Vuslat Kadın Çeşmesi Ön Cephesi

Vuslat Kadın Çeşmesi Ön Cephesi

Bu öğlen vaktinde cemaatin epey kalabalık olması sevindirici. Camide çocuklar da var. Diyanet İşleri Başkanlığının Yaz Kuran Kursuna geldiklerini düşünerek camiden çıkıp tekrar derse döndüm.

Camiye namaz kılmaya giderken karşıma çıkıveren Vuslat Kadın Çeşmesi beni çok heyecanlandırmıştı. İstanbul’da nerde, ne zaman, hangi tarihi eserle karşılaşacağımız hiç belli olmaz. Bizi her an, her yerde bir sürpriz bekliyor olabilir.

Vuslat Kadın Çeşmesi; İstanbul’un Beyoğlu İlçesi, Kasımpaşa Sururi Mehmet Efendi Mahallesi Ahmed Efendi Camii Sokak ile Eren Sokak kesişiminde Eyyühüm Ahmed Efendi Camisi’nin yanında bulunmaktadır. Suyu akmamaktadır.

Vuslat Kadın: Vuslat Kadın Sultan I. Mahmut’un eşidir. Eşinin bağışladığı paraları hayır işlerine sarf etmiştir. Medine-i Münevvere’de bir şifahanesi Kasımpaşa’da da bir çeşmesi vardır. Ayrıca bu hayır eserlerinin gideri için iki vakıf kurmuştur.
Kitabenin şairi: Seyyid Vehbi’dir.

Vuslat Kadın Çeşmesi Kitabesi

Vuslat Kadın Çeşme Kitabesi

Vuslat Kadın Çeşme Kitâbesi’nin Okunuşu:

Hâkân-ı İskender-haşem Mahmûd Han-ı Cem-hadem
Kim adl ü dâdı dem-be-dem dünyâyı âbâd eyledi

Ol tâcdârın hemseri bânû-yı hûrşid-ahteri
Bu çeşme-i cân-perveri izniyle bünyâd eyledi

Ağzı sulanır âdemin nâmı anılır Zemzem’in
Sıbtayn-ı Fahr-i ‘Âlemin rûhun bu su şâd eyledi

Meşkûr ide sa‘yin Hü dâ târîhini yaz Vehbiyâ
Bu çeşmeyi Vuslat Kadın îcâd-ı âbad eyledi
1145

Günümüz Türkçesi:

Mahmut Han İskender halkının hakanı Süleyman’ın hizmetkarı
Her daim doğruluk ve adaletiyle imar etti dünyayı

O padişahın arkadaşı, güneşi yıldızı kadını
Bu gönle huzur veren çeşmeyi izniyle yaptırdı

Namı anılır Zemzem’in, ağzı sulanır insanın
Bu su şad eyledi ruhunu Hüseyin’le Hasan’ın

Allah kabul etsin gayretlerini tarihini yaz ey Vehbi
Vuslat Kadın imar ederek yeniden yaptı bu çeşmeyi

H.1145- M.1732

Hasibe Durmaz
1 Nisan 1971'de Konya'nın Hadim İlçesi'nin Gerez Köyü'nde doğdu. 6 yaşındayken ailesi İzmir'in Urla İlçesi'ne göçtü. İlköğrenimini Urla 12 Eylül İlkokulunda, orta öğrenimini Urla İmam Hatip Lisesi'nde tamamladı. 1991-1993 yıllarında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunda Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümünü okudu. İstanbul Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümünü 2020'de, İlahiyat Fakültesini 2021'de bitirdi. 1994'ten beri İstanbul'da yaşıyor. Bir yıl özel bir hastanede çalıştı. 1995'ten beri İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Sağlık Teknikeri olarak görev yapmakta. 2010'dan beri Osmanlı Türkçesi ile ilgilenmekte. Hem ders alıyor hem ders veriyor. 2016'dan beri Osmanlı Türkçesi eserlerde dil içi çevirisi yapıyor.Dil içi çevirisi yapılan ve yayınlanan eserleri:1) İstanbul’un Çeşme ve Sebil Kitabeleri Günümüz Türkçesiyle Birlikte 1 (İstanbul Yayınları) / İstanbul Mayıs 2016 2) Kaside-i Bürde: İmam Busuri / Şemsettin Sivasi (Menekşe Kitap) / İstanbul Eylül 2018 3) “Adalarımız Türkiye’den Anadolu’dan Ayrılamaz” Ali Fuat / “Adalarımız” ismiyle yayınlanmıştır. (IQ Kültür Sanat Yayıncılık) / İstanbul Kasım 2018 4) Tasavvufta Kuşların Dili / Tuyuran: Derviş Şemseddin (Menekşe Kitap) / İstanbul Nisan 2019 5) Tasavvufta Çiçeklerin Dili / Gülşenabad: Şemseddin Sivasi (Menekşe Kitap) / İstanbul Nisan 2019 6) Mahfil 1, Mahfil 2 / Tahirü’l-Mevlevi (Dergi) / Ekip Çalışması: Mehmet Sait Karaçorlu hocamızın önderliğinde / (Menekşe Kitap) İstanbul Temmuz 2022 / 2. Baskı7) Hazreti Peygamber ve Zamanı / Tahirü’l Mevlevi / (Azim Dağıtım) / İstanbul Nisan 2022

    Psikolojik Dayanıklılığı Güçlendirme Yolları

    Önceki içerik

    Hased ve İlacı

    Sonraki içerik

    Yorumlar

    Yorum Yaz

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir