Güncel

Çevrenizin Korunmasına Yardımcı Olmak İster misiniz?

0

2006 senesi ve sonraki senelerde çıkan mevzuatlarla, atıkların kaynağında ayrıştırılması yönünde adımlar atılmış, bu vesile ile düzenli depolama alanlarına giden atıkların miktarı %10 civarında azaltılmıştır. Geri dönüştürülebilir kağıt, plastik, metal, elektronik eşya, ahşap gibi malzemeler ve geri kazanılabilir bitkisel atık yağlar düzenli depolama sahasına giden atıklardan ayrıştırılmış tekrardan ham madde olarak kullanılmıştır. Tabii bu oran düzenli depo sahalarına giden geri dönüştürülebilir atığın tamamı değildir. Ne yazık ki geri dönüşümü mümkün olan atıklarımızın bir kısmı bu sahalarda diğer atıklarla beraber bertaraf edilerek hem sahanın verimli kullanılmasını engellemekte hem de ham madde kaybına sebep olmaktadır.

Ülkemizde, sadece İstanbul’da, düzenli depolama sahalarına günlük 17.000 ton atık gitmektedir. Bu yılda 6.205.000 ton atık  demektir. Düşünebiliyor musunuz? Sadece İstanbul’da, bir senede 6 milyon ton atık!

Atıklarınızın neredeyse % 90’a yakınının değerlendirilebileceğini biliyor muydunuz?

Kaynakları koruma, geri dönüşüm ve atık toplama yasaları sayesinde üzerinde yaşadığımız toprağı, atıklardan veya zararlı maddelerden korumaya yardımcı olmak için doğru bir ayrıştırma ve azaltmaya ihtiyacımız var.

Evlerde oluşan çeşitli atıkların neredeyse %90’ı değerlendirilebilecek türdendir. Bir evde oluşabilecek atıklar; ambalaj (kağıt, plastik, metal, cam) atıkları, elektronik atıklar, bitkisel atık yağlar, tekstil (giysi, ayakkabı, ev tekstil ürünleri, çanta) atıkları, pil atıkları, yiyecek atıklarıdır. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi bu atıklar geri dönüştürülebilir veya geri kazanılabilir. Bunların dışında, floresan lamba ve kartuş atıkları, ilaç atıkları  gibi nadiren oluşan atıklar ise yine ayrı ayrı toplandığında uygun yöntemler ile bertaraf edilebilmektedir.

Yapmamız gereken, tüm bu atıkların hepsini birbirinden ayrı uygun kaplarda ve poşetlerde biriktirip, belediyelerin veya lisanslı firmaların toplama sistemine vermektir.

Çevrenizin korunmasına yardımcı olmak, sizin elinizde.

Zeynep Tanyeri
1979 senesinde Bingöl'de doğdu. Uzun yıllardır İstanbul'da yaşamakta evli ve iki çocuk annesidir. Üniversite eğitimini Çevre Mühendisliği bölümünde, Aksaray Üniversitesinde tamamladıktan sonra, Bahçeşehir Üniversitesinde Mühendislik Yönetimi üzerine Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Bazı özel eğitim kurumlarında, çevresel açıdan yaşam döngüsü değerlendirme ve post prodüksiyon eğitim sertifikaları aldı. Yaklaşık 15 senedir bir kamu kuruluşunda çevre yönetimi üzerine çalışmalar yürütmekte ve sıfır atık uygulama çalışmaları yapmaktadır. Ödüllü, bayat ekmeklerin değerlendirilmesi, kurumsal süreçlerin yaşam döngüsü değerlendirilmesi projelerinde çalıştı.

    Karagöz Hacivat

    Önceki içerik

    Yorumlar

    Yorum Yaz

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir